Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κοινωνικοί παράγοντες & συμπεριφορές που προκαλούν πρόωρο θάνατο (έρευνα)

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και το διαζύγιο είναι οι τρεις κυριότεροι κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που έχουν την ισχυρότερη σχέση με τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες μάλιστα, αλλά και κάποιοι άλλοι, όπως η οικονομική ανασφάλεια και ο ρατσισμός, έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην πρόωρη θνησιμότητα από ό,τι η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλι Πάτερμαν, επίκουρο καθηγητή κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1992-2008 για 13.600 Αμερικανούς, ηλικίας 52 έως 104 ετών, και εστίασαν σε κοινωνικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες όσων πέθαναν τα επόμενα έξι χρόνια (2008-2014).

Από τους συνολικά 57 παράγοντες που εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν, οι δέκα που σχετίζονται στενότερα με τον θάνατο, με σειρά προτεραιότητας, είναι οι εξής: κάπνισμα, ιστορικό διαζυγίου, ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες, ιστορικό ανεργίας, ιστορικό καπνίσματος στο παρελθόν, χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, αγαμία, ιστορικό μεγάλης φτώχειας (καταφυγή σε κοινωνικά συσσίτια) και αρνητικά συναισθήματα.

Το κάπνισμα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου κάποιου μέσα στην επόμενη εξαετία, ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ τον αυξάνει κατά 36% και του διαζυγίου ακόμη περισσότερο, κατά 45%. Οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου μέσα στα επόμενα έξι χρόνια κατά 32%, ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης μόνο κατά 15%. Για έναν Αφροαμερικανό, ειδικότερα, λόγω του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων που αντιμετωπίζει, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι κατά 22% μεγαλύτερος από ό,τι ενός λευκού.

«Χρειάζεται μία προσέγγιση που να καλύπτει τη συνολική διάρκεια της ζωής, για να κατανοήσει κανείς πραγματικά την υγεία και τη θνησιμότητα», δήλωσε ο Δρ.ρ Πάτερμαν, η μελέτη του οποίου δεν έλαβε υπόψη της σκοπίμως τους βιοϊατρικούς παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, ώστε να αναδείξει την κοινωνικο-οικονομική και ψυχολογική-συμπεριφορική διάσταση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση: Ποιο είδος και πόσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Πρόωρος θάνατος: Μειώστε τον κίνδυνο αντικαθιστώντας το αυτοκίνητο με τα πόδια ή ποδήλατο (έρευνα)

Οι συνήθειες που «κόβουν» έξι χρόνια ζωής (εικόνες)


Πηγή