Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κολπική μαρμαρυγή: Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που την προλαμβάνουν (έρευνα)

Η επιθετική θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να προστατεύσει από την κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 8.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και είχαν εγγραφεί στη μελέτη SPRINT των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Κάποιοι συμμετέχοντες ακολουθούσαν εντατική θεραπεία ελέγχου της αρτηριακής πίεσης (στόχος ήταν οι τιμές να κινούνται κάτω από 120mmHg – χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και κάποιοι τυπική θεραπεία (κάτω από 140mmHg).

Σε μια περίοδο πέντε χρόνων, στην τυπική ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 118 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με 88 περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην ομάδα εντατικού ελέγχου.

Η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε λιγότερο από 120mmHg  μείωσε τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 26% σε σύγκριση με τη λιγότερο επιθετική θεραπεία, σύμφωνα με τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Wake Forest που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Η επίδραση της εντατικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ήταν παρόμοια για όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

«Η υπέρταση είναι ο πιο κοινός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Elsayed Soliman, καθηγητής επιδημιολογίας και πρόληψης στο Wake Forest. «Τώρα έχουμε ένα πιθανό τρόπο πρόληψης» πρόσθεσε.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης SPRINT δημοσιεύθηκαν το 2015. Προηγούμενα ευρήματα διαπίστωσαν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο νοητικής δυσλειτουργίας και μπορεί να επιβραδύνει την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Οι τροφές που εγγυημένα ρίχνουν την αρτηριακή πίεση (εικόνες)

9 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο υπέρτασης (εικόνες)

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας

 


Πηγή