Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Κοριοί στο σπίτι: Τι προσέχουμε όταν γυρνάμε από διακοπές

Αν κάτι μπορεί να χαλάσει επιτόπου τις όμορφες στιγμές από την εκδρομή ή τις διακοπές που μόλις πήγατε, είναι να αντιληφθείτε ότι μαζί με τις αποσκευές φέρατε στο σπίτι και κάποιους ενοχλητικούς απρόσκλητους επισκέπτες: κοριούς!

Οι κοριοί -μικροσκοπικά, καστανοκόκκινα έντομα που τρέφονται με αίμα- είναι διαβόητοι… λαθρεπιβάτες αποσκευών και ρουχισμού, που μπορούν γρήγορα να μολύνουν το σπίτι σας και να σας τρελάνουν.

“Η κατανόηση του τι πρέπει να προσέχετε κατά τον έλεγχο για κοριούς είναι το κλειδί. Εάν προλάβετε την εξάπλωση εγκαίρως, μπορείτε να αποφύγετε το να γίνουν οι κοριοί πρόβλημα στο σπίτι. Ωστόσο, αυτά τα έντομα είναι μικροσκοπικά και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο”, λέει ο δερματολόγος δρ. Danilo Del Campo, μέλος της της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Εάν φέρετε κατά λάθος κοριούς στο σπίτι, πιθανότατα θα βρείτε τσιμπήματα στο σώμα σας. Αυτά μερικές φορές προκαλούν φαγούρα και κόκκινα ή μωβ σπυράκια, τα οποία θα δείτε στο δέρμα συχνά σε ζιγκ-ζαγκ συστάδες τριών έως πέντε τσιμπημάτων.

Ο δρ. Del Campo συνιστά τα παρακάτω για να κρατήσετε μακριά τους κοριούς μακριά:

  1. Βάλτε τις αποσκευές στην άκρη: Όταν φτάσετε στο κατάλυμά σας (π.χ. το δωμάτιο όπου πάτε για διακοπές), τοποθετήστε τις αποσκευές σας σε χώρο με πλακάκια, όπως το μπάνιο, μέχρι να κάνετε μια ενδελεχή επιθεώρηση στον υπόλοιπο χώρο.
  2. Ελέγξτε τα έπιπλα: Οι ταπετσαρίες είναι μια αγαπημένη κρυψώνα για τους κοριούς. Επιθεωρήστε σχολαστικά τα κλινοσκεπάσματα, το στρώμα, το κεφαλάρι και τυχόν έπιπλα καλυμμένα με ύφασμα, αναζητώντας σκουριασμένες ή κοκκινωπές κηλίδες αίματος, μικροσκοπικές, μαύρες κουκίδες από κόπρανα κοριού, λευκά, οβάλ αυγά στο μέγεθος των σπόρων μήλου, εξωσκελετούς κοριών που μοιάζουν με κέλυφος και φυσικά… ζωντανά έντομα.
  3. Ελέγξτε το δωμάτιο: Κοιτάξτε προσεκτικά τις κουρτίνες, τις ντουλάπες, τυχόν ταπετσαρίες τοίχου, στις γωνίες και ανάμεσα στα μαξιλάρια.

Εάν βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καθαρά, τοποθετήστε τις τσάντες σας σε μια σχάρα αποσκευών μακριά από τοίχους.

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, είναι και πάλι η ώρα της επιθεώρησης:

Χρησιμοποιήστε έναν φακό για να ελέγξετε τις αποσκευές σας και το περιεχόμενό τους, συμπεριλαμβανομένων των ραφών στην βαλίτσα και των ρούχων σας. Εάν εντοπίσετε σημάδια κοριών, πλύνετε τα ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία και καθαρίστε τις αποσκευές χρησιμοποιώντας ατμοκαθαριστή.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν έχετε φουσκάλες, λοίμωξη του δέρματος ή αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να προκληθεί από τσιμπήματα κοριού. Πολλοί τα μπερδεύουν με τσιμπήματα κουνουπιών ή ψύλλων ή κοινά δερματικά εξανθήματα.

Πηγή: healthday.com


Πηγή