Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πώς αλλάζει το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα

Κορονοϊός: Έκκληση στους αιμοδότες, πού και πότε γίνεται αιμοδοσία στην Αττική

Έκκληση να μην σταματήσει η τροφοδοσία αίματος έχει απευθύνει η Πολιτεία από την αρχή της κρίσης με τον κορονοϊό.

Ο φόβος και η επιφυλακτικότητα προκάλεσαν ξαφνική μείωση στην προσέλευση αιμοδοτών και υπάρχει ανησυχία για δραματική μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έκανε και αυτό με τη σειρά του κάλεσμα στους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και οι δήμοι με τη σειρά τους πήραν τη σκυτάλη.

Στην Αττική, οι περισσότεροι δήμοι προχώρησαν άμεσα σε προκήρυξη αιμοδοσίας και ήδη την έχουν κάνει και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως οι δήμοι Γαλατσίου (13/3 & 23/3), Νέας Ιωνίας (18/3), Καλλιθέας (18-19/3), Πεντέλης (20/3), Διονύσου (9/3), Λυκόβρυσης-Πεύκης (16/3), Αγίων Αναργύρων-Καματερού (5/3), Αιγάλεω (7/3), Ηλιούπολης (22/3), Αλίμου (20-21/3) και Σαρωνικού (22/3), ενώ οι δήμοι Ιλίου και Αμαρουσίου είχαν πραγματοποιήσει αιμοδοσία στα τέλη Φεβρουαρίου (26/2 & 27/2 αντίστοιχα).

Κάποιοι άλλοι δήμοι την έχουν ήδη προγραμματίσει να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ο δήμος Αγίας Παρασκευής (23-24/3), Ηρακλείου (26/3), Πετρούπολης (27-28/3), Νέας Σμύρνης (28/3), Κηφισιάς (31/3), Γλυφάδας (1/4) και Αγίου Δημητρίου (1-2/4).

Παρ’ όλο που από σήμερα ισχύει ο περιορισμός της κυκλοφορίας με ειδικά έντυπα μετακίνησης, ωστόσο οι δημοτικές Αρχές θεωρούν πως δεν προκύπτει ζήτημα ειδικά για την αιμοδοσία και πως θα δοθούν σύντομα οι σχετικές οδηγίες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Άλλωστε προβλέπεται ήδη η κατηγορία της μετάβασης σε γιατρό. Έτσι και εκτός σοβαρού απροόπτου, καμία αιμοδοσία δεν αναμένεται να αναβληθεί, εξάλλου σε δήμους όπως της Νέας Σμύρνης και του Αγίου Δημητρίου, ευθύς εξαρχής έχει προγραμματιστεί να γίνει με ραντεβού.

Χτες (22/3) πραγματοποίησε αιμοδοσία και ο δήμος Σαρωνικού με το σύνθημα «Ο μόνος λόγος για να βγούμε από το σπίτι» και υπήρξε ανταπόκριση των δημοτών με αρωγούς ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Τηρήθηκε το αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας και όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, συγκεντρώθηκαν 70 φιάλες αίματος.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε τούτη την κρίσιμη στιγμή ο δήμος μας ανέλαβε μια πρωτοβουλία προσφοράς και αλληλεγγύης. Ήμασταν όλοι εδώ για να στείλουμε μήνυμα ζωής, μήνυμα στήριξης στο σύστημα δημόσιας υγείας, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας. Προχωράμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, πολίτες και δημοτικές παρατάξεις να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μείζονος κλίμακας κρίση. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Από την πλευρά μας έχουμε οργανώσει όλες τις δημοτικές δομές προκειμένου να υποστηρίξουμε τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας».

Και ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της προσπάθειας και κυρίως την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλυβίων, τα στελέχη του δήμου, καθώς και τα στελέχη του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς που εργάσθηκαν για ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αιμοδοσία».


Πηγή