Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κορονοϊός: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν άσθμα

Όσοι έχουν άσθμα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον COVID-19, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία.

«Η υγεία του καθενός κινδυνεύει από τον COVID-19, όσοι ζουν όμως με πνευμονική νόσο ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του ιού», δήλωσε ο Δρ. Albert Rizzo, επιστημονικός διευθυντής της Εταιρείας.

Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του αναπνευστικού, με μία σειρά συμπτωμάτων από ήπια ή καθόλου σε κάποιους έως απειλητικά για τη ζωή σε άλλους, πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι με χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και να ενημερώνουν τον γιατρό τους για τυχόν συμπτώματα ή αλλαγές στην υγεία τους, δήλωσε ο Rizzo.

Όλοι οι ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο του πνεύμονα που μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν την επαφή με τον κορονοϊό.

Εκτός από την κοινωνική απομάκρυνση, πρέπει να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους, να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπο, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια και φυσικά να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που πιθανώς έχουν μολυνθεί από τον ιό.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τα νοσοκομεία έχουν ήδη επιβαρυνθεί με τις εισαγωγές ως αποτέλεσμα της πανδημίας», δήλωσε ο Rizzo.

«Είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από πνευμονική νόσο να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της νόσου τους» πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν και οι ατμιστές έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών λόγω COVID-19.

«Το κάπνισμα και το άτμισμα συνδέονται με φλεγμονή των πνευμόνων και μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία στους αεραγωγούς των πνευμόνων, δύο παράμετροι που αυξάνουν τις πιθανότητες επιπλοκών όταν οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται στον COVID-19» δήλωσε.

«Συνεπώς, οι μακροχρόνιοι καπνιστές και οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων πνευμονικών παθήσεων που συνδέονται με βαριές περιπτώσεις».

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός και Καρδιαγγειακά: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά

Κορονοϊός: Ποιοι ενδροκρινολογικοί ασθενείς είναι πιο ευπαθείς και τι θα πρέπει να προσέχουν

 


Πηγή