Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Ζητούσαν αστρονομικά ποσά για αντιβακτηριδιακά διαλύματα και απολυμαντικά τζελ

Κορονοϊός: Ζητούσαν αστρονομικά ποσά για αντιβακτηριδιακά διαλύματα και απολυμαντικά τζελ

Η οικονομική αστυνομία του Μιλάνου ανακοίνωσε χθες ότι κατάσχεσε εκατοντάδες μάσκες προστασίας, που θα διατίθενταν στην αγορά για την προστασία από τον κορονoϊό, στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων για την πάταξη δόλιων πρακτικών.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από στρατιωτικούς με στόχο κυρίως να καταπολεμηθούν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και πωλήσεις προϊόντων κακής ποιότητας, τονίζεται σε ανακοίνωση της οικονομικής αστυνομίας του Μιλάνου.

Σε παράνομους πωλητές επιβλήθηκαν ποινές, ανάμεσα τους ήταν δύο άνδρες που πουλούσαν μάσκες προστασίας χωρίς το σήμα πιστοποίησης CE σε ορισμένες γειτονιές του Μιλάνου.

Ένας άλλος πουλούσε εκατοντάδες φιαλίδια αντιβακτηριδιακού τζελ σε πολύ υψηλή τιμή, του οποίου το περιεχόμενο εξετάζεται σε εργαστήριο.

Εξάλλου, η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα από την Amazon και την eBay, στο πλαίσιο έρευνας για τις πωλήσεις σε υπερβολικά υψηλές τιμές μασκών και απολυμαντικών τζελ στο διαδίκτυο, κάτι για το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα η ιταλική ένωση καταναλωτών

«Σούπερ είδηση! Είναι εθνική ντροπή να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ιταλών», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών (UNC) Μασιμιλιάνο Ντόνα.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αστρονομική τιμή των προϊόντων, αλλά η πώληση ακατάλληλων μασκών, που δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα, ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό», δήλωσε.

Αντιμέτωποι με την επιδημία του κορονοϊού, οι Ιταλοί έσπευσαν να αναζητήσουν μάσκες προστασίας και απολυμαντικά τζελ, προκαλώντας έλλειψη στα φαρμακεία και σε πολλά σούπερ μάρκετ στον βορρά της χώρας. Οι απατεώνες δεν άργησαν να επωφεληθούν.

Το πρωί της Τρίτης, ένας χρήστης του διαδικτύου προσέφερε ένα μπουκάλι ενός λίτρου με αντιβακτηριδιακό διάλυμα αντί 300 ευρώ στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Ebay. Για ένα απολυμαντικό τζελ για βρέφη ζητούσε τουλάχιστον 240 ευρώ.


Πηγή