Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Με ποια εντερικά συμπτώματα εκδηλώνεται (έρευνα)

Όταν κάποιος μολύνεται από κορονοϊό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Επειδή πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού, στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο πυρετός και ο βήχας, ενώ άλλοι άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή.

Σύμφωνα νέα έρευνα όμως, οι ασθενείς με COVID-19 είναι πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα στο έντερο, όπως ισχαιμία.

Η ισχαιμία εντέρου προκαλεί πόνο στην κοιλιά λόγω της μείωσης της ροής του αίματος στις αρτηρίες του μεσεντερίου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 412 ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2. Από αυτούς, 241 ήταν άντρες (58,5%) και 171 γυναίκες (41,5%), με μέση ηλικία τα 57 έτη.

Στο 17% των ασθενών πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις στην κοιλιά, περιλαμβανομένων 44 υπερήχων, 42 CT scans, και μιας μαγνητικής τομογραφίας

Ανωμαλίες στα έντερα διαγνώστηκαν στο 31% των CT scans (3,2% όλων των ασθενών) και ήταν πιο συχνές σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τα προβλήματα του εντέρου είναι πιο συχνά σε ασθενείς των ΜΕΘ.

Σε δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκτομή διαγνώστηκε ισχαιμία με νέκρωση τμημάτων εντέρου. Και οι δύο είχαν θρόμβους στις μικρές αρτηρίες του εντερικού τοιχώματος.

Ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μπορούν να εμφανίσουν ισχαιμία εντέρου για άλλους λόγους, αλλά είναι γνωστό ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και τραυματισμό μικρών αγγείων, επομένως θα μπορούσε να επηρεάζεται και το έντερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 10 άτυπα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Κορονοϊός: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι στους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που αποκαλύπτει τα κρυφά κρούσματα

 


Πηγή