Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Τα συμπτώματα διαρκείας στους νέους και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν λιγότερο

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα διαρκείας στους νέους και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν λιγότερο

Νέοι ηλικιακά ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα διαρκείας από την Covid-19 μπορεί να καταλήξουν με βλάβες σε όργανα του σώματος ακόμα και 4 μήνες μετά τη μόλυνση.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη, ισχυριζόμενη πως περισσότεροι από 60.000 Βρετανοί πιστεύεται πως υποφέρουν από συμπτώματα διαρκείας από τον κορονοϊό, όπως κόπωση, πόνους και δυσκολίες αναπνοής.

Η μελέτη φέρνει στο φως τον αντίκτυπο του ιού ακόμα και σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται μειωμένου κινδύνου. Η μελέτη της Coverscan έδειξε πως το 70% περίπου των ασθενών εμφάνισε βλάβες σε ένα ή και περισσότερα όργανα, μεταξύ αυτών η καρδιά και οι πνεύμονες.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του University College London, Amitava Banerjee, δήλωσε πως το 25% των ασθενών υπέστησαν βλάβες σε δύο ή περισσότερα όργανα.

«Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί πρέπει να ξέρουμε αν αυτές οι βλάβες θα βελτιωθούν ή αν υπάρχει μια ομάδα ασθενών που μπορεί να χειροτερεύσει».

Από τους 201 ασθενείς της μελέτης, οι 197 βίωναν συμπτώματα κόπωσης, οι 176 μυϊκούς πόνους και οι 166 πονοκεφάλους. Σε κάποιους βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ συμπτωμάτων και βλαβών σε όργανα του σώματος.

Η δυσκολία αναπνοής συσχετίστηκε με βλάβες στην καρδιά ή τους πνεύμονες, ενώ τα γαστρο-οισοφαγικά συμπτώματα είχαν να κάνουν με προβλήματα στο συκώτι και το πάγκρεας…


Πηγή