Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορωνοϊός: Γιατί έχουμε έξαρση κρουσμάτων; -Τούντας, Παρασκευής, Ψαλτοπούλου εξηγούν στο iefimerida.gr

Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούν οι ειδικοί την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει απαραίτητα να αυστηροποιηθεί η τήρηση των μέτρων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα αριθμό κρουσμάτων (28.933) που παραπέμπει στις χειρότερες ημέρες της πανδημίας. Παρότι οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν χαμηλά (49 νεκροί και 351 διασωληνωμένοι), δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς, ακριβώς λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενδεχομένως να επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον και αύξηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οκτώ από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Το Iefimerida.gr συνομίλησε με τρεις ειδικούς, οι οποίοι συμφωνούν στη διατήρηση της αυστηρής τήρησης των μέτρων, ξορκίζοντας την όποια χαλάρωση, η οποία μπορεί να μας κάνει «να το πληρώσουμε ακριβά», εν όψει μάλιστα και του αναμενόμενου τουριστικού κύματος. Η χαλάρωση, δε, δημιουργεί και ένα εσφαλμένο αίσθημα εφησυχασμού στους πολίτες, που ευνοεί ακόμα περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως επισημαίνουν.

Με την πανδημία να παραμένει «ενεργή» εξαιτίας της λεγόμενης «Stealth» παραλλαγής της Όμικρον, οι επιστήμονες προτείνουν η δημόσια πολιτική για την πανδημία να «κινείται όχι με γνώμονα τον αριθμό των διασωληνωμένων, αλλά τη δυναμική της επιδημίας»

Δημήτρης Παρασκευής: «Ενδεχομένως να δούμε αύξηση και στους σκληρούς δείκτες εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί ότι η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στα χαρακτηριστικά της υπο-ομάδας Β.Α2 της μετάλλαξης Όμικρον και εντοπίζεται κυρίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο αυτή την εποχή και όχι μόνο ελληνικό, όπως εξηγεί.

Ωστόσο, ο καθηγητής παρατηρεί μεν ότι αν και δεν παρατηρείται αύξηση στους σκληρούς δείκτες (αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών), ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων συνεπάγεται ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. «Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται ανάμεσά μας», υπογραμμίζει.

Η άποψη του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να συνεχιστεί η τήρηση των γνωστών μέτρων απαρέγκλιτα και με αυστηρότητα (αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και εμβολιασμοί σε όσους χρειάζεται).

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παρασκευής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «ενδεχομένως να δούμε μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νεκρών στο μέλλον, ακριβώς λόγω αυτής της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ντόρα Ψαλτοπούλου: «Αυτή η Stealth παραλλαγή της Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, που κρατάει ενεργή την πανδημία»

Η Ντόρα Ψαλτοπούλου
Η Ντόρα Ψαλτοπούλου

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, επικαλούμενη τα στοιχεία από την επιβάρυνση των τιμών που παρατηρείται στα λύματα, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η περαιτέρω αυξητική τάση των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες.

«Αυτή η Stealth παραλλαγή της Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, που κρατάει ενεργή την πανδημία», παρατηρεί.

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο επιστημονικά από τα γνωστά μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούμε και σίγουρα να μην καταργήσουμε άλλα από αυτά. Θα χρειαστεί να γίνει σύντομα επαναξιολόγηση της κατάστασης κι αναλόγως να δράσουμε» υπογραμμίζει, τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να μην ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός με όλες τις δόσεις ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ειδικά οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό της τελευταίας δόσης» επισημαίνει, λέγοντας ότι η τέταρτη δόση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και κυρίως για τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας με ευάλωτο ανοσοποιητικό.

Τέλος, η Ντόρα Ψαλτοπούλου αναδεικνύει τον σχετικά παραγνωρισμένο ακόμα κίνδυνο του Long Covid, καλώντας όλους όσοι έχουν σχετικά συμπτώματα να επικοινωνούν αμέσως με τα ιατρεία, ώστε να λαμβάνουν εξειδικευμένη βοήθεια.

Γιάννης Τούντας: «Να είμαστε πιο φειδωλοί στη χαλάρωση και πιο αυστηροί στην τήρηση των μέτρων»

Ο Γιάννης Τούντας
Ο Γιάννης Τούντας

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας σε πρόσφατες δηλώσεις του στο iefimerida.gr είχε αναφερθεί αναλυτικά στους επτά, κατά τη γνώμη του, λόγους που οδηγούν στην έξαρση της πανδημίας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  1. Στη σταδιακή επικράτηση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, η οποία είναι κατά 30%-40% πιο μολυσματική απ’ ό,τι η παραλλαγή Όμικρον 1.
  2. Στην εξασθένηση της ενεργητικής (λόγω εμβολιασμών) και της παθητικής (λόγω μόλυνσης) ανοσίας μετά την παρέλευση λίγων μηνών.
  3. Στα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ή ανεπαρκώς εμβολιασμένων σε σχέση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στα παιδιά.
  4. Στην πρόωρη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η άρση των περιορισμών στις συναθροίσεις σε γήπεδα και αλλού.
  5. Στην πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, και κυρίως του εμβολιαστικού ελέγχου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
  6. Στον γενικότερο εφησυχασμό που τροφοδοτείται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και από άστοχες δηλώσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στο κοντινό μέλλον.
  7. Στην αναπόφευκτη κόπωση του πληθυσμού έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων και στην ανάγκη του για γρήγορη επάνοδο στην προ πανδημίας κανονικότητα.

Στη σημερινή μας επικοινωνία, ο Γιάννης Τούντας επανέλαβε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να «κινείται όχι με γνώμονα τους διασωληνωμένους, αλλά τη δυναμική της επιδημίας», διότι, όπως παρατηρεί, μόνον όταν αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων -και άρα το ΕΣΥ φτάνει στα όριά του- λαμβάνονται νέα μέτρα, ενώ όταν μειώνεται τότε αυτά χαλαρώνουν.

Αυτή η πολιτική όμως «οδηγεί σε μια αδύναμη και αναποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό δεν είμαστε σε θέση να προλαβαίνουμε την έξαρση του επιδημικού κύματος». Η χαλάρωση των μέτρων, κατά τον καθηγητή, έχει ως αποτέλεσμα και τον «λανθασμένο» εφησυχασμό των πολιτών.

Και καταλήγει: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αν δεν προσαρμόσουμε τα μέτρα στα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα καθυστερήσουμε το σβήσιμο του επιδημικού κύματος. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια, καθώς, αν υπάρξει έξαρση κατά την άφιξη των τουριστών, τότε θα το πληρώσουμε ακριβά. Πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στη χαλάρωση και πιο αυστηροί στην τήρηση των μέτρων».


Πηγή