Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τη φροντίδα των δοντιών σας;

Ο αποχρωματισμός της οδοντοστοιχίας, η κακοσμία του στόματος, η ευαισθησία των δοντιών και η αιμορραγία των ούλων είναι μερικά μικρά καθημερινά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.

Κάτι που συχνά ξεχνάμε είναι ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τη στοματική μας υγεία, τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες προστασίας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, το Onmed.gr ετοίμασε για εσάς ένα σύντομο κουίζ για να τεστάρετε τις γνώσεις σας γύρω από τη φροντίδα των δοντιών και της στοματικής υγείας γενικότερα. 

Απαντήσεις

1. Η φθορά των δοντιών είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των υδατανθράκων. Τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας διασπούν τους υδατάνθρακες, μετατρέποντάς τους σε οξέα, τα οποία με τη σειρά τους διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τρύπες και τερηδόνα.

2. Οι περισσότερο οδοντίατροι συμβουλεύουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για 3 λεπτά (1,5 λεπτό τα πάνω και 1,5 λεπτό τα κάτω) και σε καμία περίπτωση το βούρτσισμα δεν πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά.

3. Η κακοσμία του στόματος είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως χαλίτωση. Η χαλίτωση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, κυρίως στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, στην ξηροστομία, στις παθήσεις των ούλων και σε συγκεκριμένες τροφές (π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο).

4. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος σε συνδυασμό με τον συστηματικό καθαρισμό στο οδοντιατρείο (κάθε 6-12 μήνες) εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόληψη της περιοδοντίτιδας.

5. Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 2-3 μήνες, καθώς οι τρίχες της φθείρονται κι έτσι ο καθαρισμός των δοντιών σταματά να είναι επαρκώς αποτελεσματικός. Η ίδια συχνότητα αλλαγής απαιτείται και για την κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.

6. Όσο πιο μαλακή είναι η οδοντόβουρτσα τόσο καλύτερα. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα ή να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.

7. Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι ποτέ φυσιολογική. Αποτελεί ένδειξη ουλίτιδας ή μπορεί απλώς να οφείλεται στο πολύ σκληρό βούρτσισμα.


Πηγή