Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λοίμωξη από Covid: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας μικροαγγειακής δυσλειτουργίας

Όσοι νόσησαν με Covid-19 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υποστεί βλάβη στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία συνιστούν τον εσωτερικό χιτώνα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του νοσοκομείου Houston Methodist.

Το εύρημα βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία των στεφανιαίων αγγείων 393 ασθενών με προηγούμενη λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι είχαν εμμένοντα συμπτώματα.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που συνδέει τη μειωμένη ροή του αίματος στο σώμα με την Covid-19.

Χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση κατά 20% στην ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών να διαστέλλονται, μια κατάσταση γνωστή ως στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν μειωμένη ροή αίματος του μυοκαρδίου ή αλλαγές στη ροή του αίματος σε κατάσταση ηρεμίας και στρες, που αποτελεί δείκτη κακής πρόγνωσης και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε τη σταθερά μειωμένη ροή αίματος σε ασθενείς μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό», δήλωσε ο συγγραφέας Mouaz Al-Mallah, διευθυντής του καρδιαγγειακού PET στο Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center, και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πυρηνικής Καρδιολογίας.

«Τα ευρήματα προκαλούν νέα ερωτήματα, αλλά μας βοηθούν παράλληλα να μελετήσουμε περαιτέρω τη ροή του αίματος σε ασθενείς με Covid-19 με εμμένοντα συμπτώματα».

Η δυσλειτουργία και η φλεγμονή των ενδοθηλιακών κυττάρων είναι πολύ γνωστό σημάδι οξείας λοίμωξης Covid-19, αλλά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιά και τα αγγεία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι σπάνια επίπτωση της λοίμωξης.

Πρόσφατη μελέτη από την Ολλανδία διαπίστωσε ότι 1 στους 8 ανθρώπους που μολύνθηκαν από κορονοϊό, υποφέρουν από μακρά Covid. Οι γιατροί βλέπουν ότι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από εμμένουσα δύσπνοια, αίσθημα παλμών και κόπωση μετά την ανάρρωσή τους, ενώ η αιτία της μακράς Covid παραμένει για την ώρα άγνωστη.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί το μέγεθος της μικροαγγειακής δυσλειτουργίας και να εντοπιστούν στρατηγικές για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC).


Πηγή