Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πώς συνδέεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, γνωστή και ως «νόσο του φιλιού», μια συνήθη ιογενή λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Μεταδίδεται ευκολότερα σε καταστάσεις συνωστισμού και φτωχής τήρησης συνθηκών υγιεινής. Ακόμα και στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού καθίσταται οροθετικό στον ιό πριν από την εφηβεία.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι η σύνδεσή της με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Νέα έρευνα παρακολούθησε φοιτητές που δεν είχαν ακόμη λοιμώδη μονοπυρήνωση (αν και μερικοί «κόλλησαν» τον ιό μετά την έναρξη της μελέτης) προκειμένου να ρίξουν φως στους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε μερικούς ανθρώπους.

«Επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που προκαλούν αυτή την εξουθενωτική ασθένεια, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν ή και να επιταχύνουν την ασθένεια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Leonard Jason, από το Πανεπιστήμιο DePaul, στο Σικάγο.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται σχεδόν πάντα από τον ιό Epstein-Barr και οι περισσότεροι φοιτητές αναρρώνουν σε διάστημα 1-6 εβδομάδων. Δεν είναι όμως η μόνη αιτία της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας, γνωστής και  ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο DePaul και το Πανεπιστήμιο Northwestern επικεντρώθηκαν σε μία συγκεκριμένη αιτία, τη λοιμώδη μονοπυρήνωση και σε έναν πληθυσμό που φαίνεται να είναι κοινή (φοιτητές).

Κάθε μαθητής συμμετείχε σε έρευνες συμπεριφοράς και ψυχολογίας, ενώ έδωσε δείγματα ορού, πλάσματος και λευκών αιμοσφαιρίων. Από τους 4.500 μαθητές, 238 (λίγο πάνω από το 5%) κόλλησαν λοιμώδη μονοπυρήνωση. Περίπου 55 (23% των μαθητών με μονοπυρήνωση) πληρούσαν τα κριτήρια για σύνδρομο χρόνιασ κόπωσης έξι μήνες αργότερα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Είκοσι από αυτούς (8%) είχαν σοβαρή  μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα / σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που ανέπτυξαν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχαν περισσότερα φυσικά συμπτώματα και ανοσολογικές ανωμαλίες κατά την έναρξη. Οι συμμετέχοντες δεν ξεκίνησαν με περισσότερα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως άγχος, στρες, κατάθλιψη ή αδυναμία συνεργασίας.

 Σύμφωνα με την Δρα Lily Chu, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης / Μυαλγικής Εγκεφαλομυελίτιδας, εδώ και δεκαετίες επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι το σύνδρομο προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες. Η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι δεν πρόκειται για ψυχιατρική ή ψυχολογική πάθηση, πρόσθεσε.

 «Πρόκειται δυστυχώς για ένα θέμα που συναντάμε διαρκώς στην ιατρική, όταν δεν κατανοούμε την αιτία της ασθένειας, ειδικά εάν επηρεάζει τις γυναίκες, να  επικρατεί το τεκμήριο ότι αυτή σχετίζεται με την προσωπικότητα του ατόμου ή οφείλεται σε κάποιο ψυχιατρικό ή ψυχολογικό παράγοντα», είπε η Τσου.

Παρά τις περί του αντιθέτου αποδείξεις, μόλις το 2017 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αφαίρεσαν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την ασθένεια, σημείωσε η Chu.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν σοβαρή κόπωση, κακής ποιότητας ύπνο και γνωστική εξασθένηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Τα συμπτώματα της «νόσου του φιλιού» μέσα από εικόνες

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Για ποια χρόνια πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα


Πηγή