Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Λοιμώξεις στη βρεφική ηλικία: Πώς επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον καταδεικνύει ότι οι λοιμώξεις της βρεφικής ηλικίας κατά κάποιο τρόπο «ακολουθούν» τον άνθρωπο για όλη του τη ζωή, καθώς τον προδιαθέτουν για χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Human Biology, όσο περισσότερες λοιμώξεις έχει περάσει κανείς κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του όσο πιο έντονα φέρει στον γενετικό του κώδικα μια ένδειξη-κλειδί της κυτταρικής γήρανσης. Τα τελομερή –τα τμήματα του DNA στο άκρο των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν το γονιδίωμα ενός ανθρώπου, περίπου όπως οι πλαστικές προστατευτικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών– είναι μικρότερα σε μήκος στους ανθρώπους που αρρώσταιναν συχνότερα όταν ήταν βρέφη, κάτι που βιολογικά συνεπάγεται ότι ο οργανισμός τους είναι πιο γερασμένος.

Τα νέα ευρήματα ρίχνουν περισσότερο φως στην αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος και στο πώς αυτή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία σε βάθος χρόνου.

«Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και αναπάντεχα» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νταν Άιζενμπεργκ, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, «καθώς, σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι το μικρότερο μέγεθος των τελομερών συσχετίζεται με μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας αργότερα στη ζωή». «Πολλές μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία» συμπληρώνει ο καθηγητής, ωστόσο ελάχιστες μελέτες μέχρι τώρα είχαν εστιάσει σε γεγονότα της βρεφικής ηλικίας που πιθανώς επηρεάζουν το μέγεθος των τελομερών.

Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 3.000 παιδιών για διάστημα 20 ετών και επίσης μέτρησαν το μήκος των τελομερών τους βάσει αιματολογικών δειγμάτων. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι τα μωρά που είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια διάρροιας (η οποία αποτελεί ένδειξη λοίμωξης) σε ηλικία 6 έως 12 μηνών ήταν και αυτά που αργότερα είχαν τα πιο κοντά τελομερή. Η διαφορά στο μήκος των τελομερών μεταξύ αυτής της ομάδας και της ομάδας που δεν είχε περάσει καμία λοίμωξη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής αντιστοιχούσε σε τρία επιπλέον χρόνια γήρανσης.

Είναι πιθανό οι λοιμώξεις να ήταν αυτές που προκάλεσαν τη συρρίκνωση των τελομερών, ωστόσο οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις να ήταν αποτέλεσμα της εκ γενετής ευπάθειας σε μικροοργανισμούς λόγω μικρού μήκους των τελομερών.

Διαβάστε επίσης:

Οι υπέρβαρες έγκυες γεννούν «γερασμένα» μωρά


Πηγή