Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Λουτεΐνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται το συστατικό που νικά τις φλεγμονές

Η λουτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στις φλεγμονές, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Atherosclerosis, δείχνουν επίσης ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της λουτεΐνης είναι αξιοσημείωτη στους ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα-κλειδί σε ευρύ φάσμα στεφανιαίων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα στο έμφραγμα και στη στηθάγχη. «Σημαντικός αριθμός ασθενών που έχουν πάθει έμφραγμα συνεχίζουν να παρουσιάζουν χρόνια φλεγμονή στο σώμα τους, ακόμη και αφού υποβληθούν σε επαναγγείωση, λάβουν φάρμακα και κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση για τους ασθενείς» αναφέρει η Λένα Γιούνασον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Λινσέπινγκ.

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τον ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση ή την αντιμετώπιση της φλεγμονής στο σώμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει η δράση των καροτενοειδών, μιας μεγάλης οικογένειας λιποδιαλυτών ουσιών που βρίσκονται σε πληθώρα φυτικών προϊόντων. Το βήτα καροτένιο (βρίσκεται μεταξύ άλλων στο καρότο) και το λυκοπένιο (ντομάτα, καρπούζι, πεπόνι, γκρέιπφρουτ κ.ά.) είναι δύο από τα πιο γνωστά καροτενοειδή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα επίπεδα καροτενοειδών στο σώμα συσχετίζονται αντίστροφα με τους δείκτες φλεγμονής, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωσή τους τόσο λιγότερες είναι οι φλεγμονές.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η λουτεΐνη συγκεκριμένα, γνωστή κυρίως για τις ευεργετικές επιδράσεις της στην όραση, μπορεί να καταστείλει τη χρόνια φλεγμονή σε ευάλωτα άτομα, όπως οι ασθενείς με στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε λουτεΐνη είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, τα πράσα, ο βασιλικός, ο κρόκος του αυγού και ορισμένα ενισχυμένα τρόφιμα.

Δείτε κι αυτό:

Σε ποιες τροφές βρίσκονται τα αντικαρκινικά καροτενοειδή

Τροφές-ασπίδα ενάντια στις γηραντικές επιπτώσεις του ήλιου


Πηγή