Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Λυκοπένιο: Η συμβολή του στη μείωση της χοληστερίνης

Το λυκοπένιο είναι φυτοχημική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Θεωρείται το πιο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών.

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας καθώς βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σχετική μελέτη έδειξε ότι η κόκκινη σάλτσα μπορεί να αποτελέσει «φάρμακο» ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι μαγειρεμένες τομάτες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις στατίνες στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το μυστικό κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένιο.

Οι αναλύσεις έδειξαν μάλιστα ότι οι μαγειρεμένες τομάτες είναι καλύτερες για την υγεία από τις ωμές, αφού ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο όταν το λαχανικό είναι μαγειρεμένο.

Όπως φάνηκε, η αντιοξειδωτική ουσία μπορεί να προσφέρει φυσική άμυνα ενάντια στα υψηλά επίπεδα της αποκαλούμενης «κακής» LDL χοληστερόλης. Η επίδραση μάλιστα φαίνεται να είναι αντίστοιχη με εκείνη της λήψης μικρών δόσεων στατινών οι οποίες χορηγούνται σε εκατομμύρια άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση παγκοσμίως.

Μισό λίτρο τοματοχυμού ή 50 γραμμάρια σάλτσας την ημέρα είναι αρκετά ώστε να προσφέρουν προστασία από τις καρδιοπάθειες.

Ωστόσο η κατανάλωση μιας ωμής τομάτας ημερησίως δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τον οργανισμό.

Η μελέτη έδειξε ότι εάν κάποιος λαμβάνει περισσότερα από 25 ml λυκοπένιου ημερησίως, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη του έως και κατά 10%.

Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με την επίδραση που έχουν χαμηλές δόσεις ενός άκρως διαδεδομένου φαρμάκου για την υψηλή χοληστερόλη, χωρίς όμως να εμφανίζονται παρενέργειες όπως οι μυικοί πόνοι, η μυϊκή αδυναμία και οι νευρικές βλάβες.

Σημειώνεται ότι το λυκοπένιο περιέχεται, αν και σε μικρότερες ποσότητες, και σε φρούτα όπως το καρπούζι, η παπάγια, τα βερίκοκα και τα γκρέιπφρουτ με ροζ σάρκα.


Πηγή