Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Μακρά Covid: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αλλοιώσεων στα όργανα

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 εμφανίζουν «ανωμαλίες» σε πολλά όργανα μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, η οποία αναμένεται να ρίξει φως στα εξουθενωτικά συμπτώματα της Long Covid.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μακρά Covid, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως η δύσπνοια, η κόπωση, η σύγχυση και η μείωση της πνευματικής διαύγειας, για μεγάλο διάστημα μετά τη λοίμωξη με τον ιό.

Πολλές παράμετροι που αφορούν στη μακρά Covid ωστόσο, όπως το γιατί ο Covid προκαλεί ένα τόσο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, παραμένουν άγνωστες.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει μαγνητικές τομογραφίες πολλών οργάνων -εγκεφάλου, καρδιάς, ήπατος, νεφρών και πνευμόνων- μετά τη νοσηλεία τους με Covid.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις τομογραφίες οργάνων 259 ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2020-2021 με αυτές ομάδας ελέγχου 52 ενηλίκων που δεν μολύνθηκαν με τον ιό.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με Covid είχαν ανωμαλίες σε περισσότερα από ένα όργανα κατά μέσο όρο πέντε μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Εκείνοι που νοσηλεύτηκαν με Covid, ήταν 14 φορές πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα στους πνεύμονες και τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο. Η καρδιά και το ήπαρ φάνηκαν να είναι πιο ανθεκτικά στον ιό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ανωμαλίες στον εγκέφαλο περιλάμβαναν υψηλότερο ποσοστό αλλοιώσεων στη λευκή ουσία, η οποία έχει συνδεθεί με την ήπια γνωστική εξασθένιση.

Ουλές και σημάδια φλεγμονής παρατηρήθηκαν και στους πνεύμονες.

Οι ασθενείς με προβλήματα σε πάνω από ένα όργανα, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν σοβαρή ψυχική και σωματική βλάβη, που τους καθιστά ανίκανους να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Betty Raman από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η μελέτη διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης φάσης της πανδημίας, πριν από τη μαζική ανοσία που προκάλεσε ο εμβολιασμός, ενώ η προηγούμενη μόλυνση άμβλυνε τη συνολική σοβαρότητα του Covid.

Επίσης, δεν κάλυπτε τη λιγότερο σοβαρή παραλλαγή Όμικρον που παραμένει η κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο.

Οι ασθενείς με Covid ήταν λίγο μεγαλύτερης ηλικίας και γενικά λιγότερο υγιείς από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα ευρήματά τους για να υπολογίσουν αυτές τις διαφορές.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Christopher Brightling από το Πανεπιστήμιο Leicester δήλωσε ότι η μελέτη παρέχει «συγκεκριμένες αποδείξεις ότι προκαλούνται αλλαγές σε πολλά όργανα» μετά τη νοσηλεία των ανθρώπων με Covid.

Χαρακτήρισε το εύρημα ένα «βήμα προς τα εμπρός προκειμένου να βοηθηθούν οι άνθρωποι με μακρά Covid».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.


Πηγή