Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μελάνωμα: Αυξάνεται η θνησιμότητα στους άνδρες

Αυξάνεται η θνησιμότητα του μελανώματος στους άνδρες διεθνώς, αλλά στις γυναίκες τείνει να μειωθεί,σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη.

Στη σχετική έρευνα, αναλύθηκαν στοιχεία από 33 χώρες οι οποίες διέθεταν αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα για την περίοδο 1985-2015. Διαπιστώθηκε ότι η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις χώρες, εκτός από μία, την Τσεχία.

Σε μερικές χώρες, μάλιστα, η θνησιμότητα έχει αυξηθεί τουλάχιστον 50% κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (0,2 θάνατοι ανά 100.000 ανδρικού πληθυσμού).

Σε όλες τις χώρες, τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών από μελάνωμα είναι χαμηλότερα από αυτά των ανδρών. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει το γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και προτείνουν περαιτέρω διερεύηση. Μια πιθανή εξήγηση, ωστόσο, είναι ότι οι άνδρες αδιαφορούν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες να προστατευθούν από τον ήλιο και να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα (πάνω από το 90% των διαγνωσμένων περιστατικών) είναι η κυτταρική βλάβη στο δέρμα λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παρόλο που οι κίνδυνοι είναι ευρέως γνωστοί, τα περιστατικά μελανώματος εμφανίζουν ανοδική πορεία κατά τις τελευταίες δεκαετίες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης κατά πόσο γενετικοί και άλλοι βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση μελανώματος, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες ελιές είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μελάνωμα

Μελάνωμα: Τα 5 άγνωστα σημάδια


Πηγή