Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μελατονίνη: Η σύνδεση της ορμόνης του ύπνου και της θεραπείας της Covid-19

H μελατονίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και ο κύριος ρόλος της είναι να διεγείρει και να ρυθμίζει το κύκλο του ύπνου, καθώς και πολλές βιοχημικές λειτουργίες μέσω της ρύθμισης του κιρκαδιανού ρυθμού.

Λόγω αυτής της ιδιότητας ονομάστηκε και ορμόνη του ύπνου, ενώ έχει και αγχολυτική δράση.

Ερευνητές της Κλινικής Cleveland διαπίστωσαν ότι η μελατονίνη ίσως αποτελέσει ακόμη ένα όπλο έναντι του νέου κορονοϊού.

Η ανάλυση στοιχείων από ασθενείς της κλινικής με διαγνωσμένη COVID-19 αποκάλυψε πως η χρήση μελατονίνης συνδέθηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες θετικού αποτελέσματος στα τεστ για κορονοϊό SARS-CoV-2 με τους Αφροαμερικανούς να έχουν έως και 52% μικρότερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το ιστορικό καπνίσματος και πιθανές συννοσηρότητες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Feixiong Cheng από το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ιατρικής της Κλινικής Cleveland τόνισε πως τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην αναζήτηση αποτελεσματικής θεραπείας, ωστόσο οι μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι αυτές που θα επικυρώσουν τα πρόσφατα στοιχεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν μητρώα ασθενών της Κλινικής για να εντοπίσουν κλινικές εκδηλώσεις και παθολογίες κοινές στην νόσο COVID-19 και σε άλλες ασθένειες. Συγκεκριμένα, υπολόγισαν ομοιότητες στα γονίδια / πρωτεΐνες ξενιστών και εκείνων που σχετίζονται  με 64 άλλες νόσους (καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές, μεταβολικές, νευρολογικές και παθήσεις των πνευμόνων), όπου η πιθανότητα παθολογικών συσχετίσεων είναι αυξημένη.

Διαπιστώθηκε ότι οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και τη σήψη, δύο επικίνδυνες καταστάσεις σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19, συσχετίστηκαν σημαντικά με πολλαπλές πρωτεΐνες SARS-CoV-2, κάτι που, σύμφωνα με τον Δρ Cheng, υποδηλώνει πως μια θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τη νόσο του νέου κορονοϊού.

Συνολικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), οι πνευμονοπάθειες (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονική ίνωση), καθώς και νευρολογικές παθήσεις εμφάνισαν σημαντικές ομοιότητες με τα γονίδια / πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 και 34 φάρμακα ταυτοποιήθηκαν ως πιθανές θεραπείες για την COVID-19 με κυριότερη τη μελατονίνη.

Ο Δρ Cheng σημειώνει πως η COVID-19 είναι μια συστηματική νόσος που επηρεάζει πολλούς κυτταρικούς τύπους, ιστούς και όργανα και η γνώση των αλληλεπιδράσεων του κορονοϊού με άλλες ασθένειες αποτελεί «κλειδί» για την κατανόηση των επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19 και τον εντοπισμό ήδη φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται ως πιθανών θεραπευτικών επιλογών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology.

Διαβάστε επίσης:

Μελατονίνη: Ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη για την αντιμετώπιση της αϋπνίας (εικόνες)

Μελατονίνη: Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα για τον οργανισμό


Πηγή