Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μεσογειακή διατροφή: Γιατί «επιβάλλεται» και στην εγκυμοσύνη

Πλήθος μελετών επιβεβαιώνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το ιδανικό διατροφικό σχήμα για την προστασία της υγείας του σώματος και του εγκεφάλου.

Οι τροφές που αποτελούν τον κορμό της Μεσογειακής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί.

Προβλέπει επίσης τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών ζωικής προέλευσης και ζάχαρης.

Η συγκεκριμένη διατροφή προστατεύει την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης, αποτελεί «ασπίδα» και κατά του διαβήτη κύησης, γι’ αυτό πρέπει να την ακολουθούν οι γυναίκες και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει σχεδόν το 10% των γυναικών και ενέχει κινδύνους για τις μέλλουσες μητέρες. Το σώμα της εγκύου δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του βάρους του μωρού, την υψηλή αρτηριακή πίεση της μητέρας, τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αλλά και διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό.

Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν 1.252 έγκυες γυναίκες άνω των 16 ετών, σε πέντε μαιευτικές κλινικές του Λονδίνου και του Μπέρμινγκχαμ.

Όλες οι έγκυοι είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως υψηλή πίεση, ανεβασμένα τριγλυκερίδια ή παχυσαρκία.

Οι ερευνητές έδωσαν διατροφικές συμβουλές σε όλες τις γυναίκες κατά τη 18η, την 20η και την 28η εβδομάδα της κύησης.

Οι 593 από αυτές ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα, ενώ οι υπόλοιπες αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι έγκυοι που ανήκαν στην πρώτη ομάδα μείωσαν τις πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης κατά 35%. Επιπλέον, πήραν λιγότερο βάρος από τις γυναίκες της δεύτερης ομάδας, συγκεκριμένα 6,8 κιλά κατά μέσο όρο αντί για 8,3.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine Journal.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή του 2019

Ελαιόλαδο: Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μία κουταλιά καθημερινά

Οι δύο υγιεινές δίαιτες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


Πηγή