Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μεταγεννητική κατάθλιψη: Συμβαίνει και στους άνδρες

Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού μπορεί να συμβεί και στους μπαμπάδες.

Περίπου ένας στους 20 νέους μπαμπάδες εκδηλώνει μεταγεννητική κατάθλιψη, διαπιστώνει μελέτη των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής “JAMA Psychiatry”.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμτσαντανί του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 οικογένειες. Όπως επισήμαναν, η μελέτη τους αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της μεταγεννητικής κατάθλιψης δεν αφορά μόνο τις μητέρες, όπως ευρέως πιστεύεται, αλλά και τους πατέρες, ενώ μπορεί να έχει και αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για τις κόρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην ηλικία των 18 ετών τα κορίτσια, των οποίων οι πατέρες είχαν εκδηλώσει μεταγεννητική κατάθλιψη, είναι και τα ίδια πιθανότερο να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Η αυξημένη πιθανότητα δεν ισχύει για τα αγόρια, και οι αιτίες είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Η κατάθλιψη του ενός γονέα ή ακόμη χειρότερα και των δύο μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και δημιουργεί συνθήκες στρες για όλους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, η θεραπευτική αντιμετώπιση της μεταγεννητικής κατάθλιψης στους μπαμπάδες είναι αναγκαία, αλλά συχνά οι οικογένειες δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα, τα οποία στην εν λόγω μελέτη εμφανίστηκαν περίπου οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού.

Παραμένει άγνωστο γιατί οι πατέρες μπορεί να εμφανίζουν μεταγεννητική κατάθλιψη. Η εκδήλωση επιλοχείου κατάθλιψης στις νέες μητέρες σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός μετά τον τοκετό, και στο στρες που συνοδεύει τον ερχομό του μωρού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οδηγός αντιμετώπισης


Πηγή