Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Μηνιγγίτιδα: Με 5 κρούσματα από την αρχή της χρονιάς, η «ύπουλη» νόσος καραδοκεί

Με τα κρούσματα μηνιγγίτιδας να εκδηλώνονται κατά συρροή αυτή την περίοδο, προκαλώντας αναστάτωση στους γονείς, η ανάγκη για ενημέρωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στη χώρα μας, ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά, ενώ τα τρία από αυτά σημειώθηκαν τον Μάρτιο, με πιο πρόσφατο αυτό που σημειώθηκε σε ένα μόλις τεσσάρων ετών αγοράκι στο Χαϊδάρι την Πέμπτη 22 Μαρτίου.

Στατιστικά, τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς και την περίοδο που διανύουμε, τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου αυξάνονται, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η πρόληψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία μας και μέχρι σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε αρκετούς ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν τα «θύματα» δεν χάσουν τη ζωή τους, η προσβολή τους ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών. Παρόλα αυτά, η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η πρόληψη είναι το επόμενο που θα μας κινητοποιήσει και θα αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου.

Η οδυνηρή ιστορία της Kia Gott είναι μόνο μία αφορμή για να μάθουμε περισσότερα για το θέμα και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τα μικρότερα μέλη κάθε οικογένειας. Το μικρό κοριτσάκι από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα πολλά βρέφη που είχαν την ατυχία να προσβληθούν από τη θανατηφόρα νόσο. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τους γονείς ότι είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν να σώσουν τα άκρα του μικρού κοριτσιού, ενώ τους έδιναν πολλές πιθανότητες να χάσει την όραση και την ακοή της, αλλά και να υποστεί 90% εγκεφαλική βλάβη. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δυστυχώς, η Kia έχασε και τα τέσσερα άκρα της, μετά από τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου, και οι παραπάνω σοκαριστικές φωτογραφίες απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από μηνιγγίτιδα. Στόχος των εικόνων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είναι να ενημερώσουν τους γονείς και να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να μη δούμε ξανά ανάλογα περιστατικά.

Με αφορμή το παράδειγμά της, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «ύπουλη» νόσο.

Ποιοι προσβάλλονται από τη μηνιγγίτιδα;

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο. Παρόλα αυτά, η μηνιγγίτιδα τύπου Β έχει «αδυναμία» στα βρέφη, στα νήπια και στους εφήβους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Στις ομάδες αυτές σημειώνονται και τα περισσότερα κρούσματα, με πιο πρόσφατο στη χώρα μας αυτό που καταγράφτηκε πριν λίγες ημέρες σε παιδικό σταθμό του Χαϊδαρίου, ο οποίος συστεγάζεται με Δημοτικό Σχολείο της περιοχής και έχει θορυβήσει τους γονείς των παιδιών. Το τετράχρονο αγοράκι που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα Β νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε ένα ακόμη κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, σε ένα μόλις 18 μηνών κοριτσάκι, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Στις αρχές του ίδιου μήνα, ένα τετράχρονο αγοράκι εισήχθη υπό ληθαργική κατάσταση και υψηλό πυρετό στο ΠΓΝ Ηρακλείου, ενώ σήμερα εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ευτυχώς εκτός κινδύνου.

emvolio 2

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Στην εν λόγω νόσο συχνά αποδίδεται το επίθετο «ύπουλη» κι αυτό διότι τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και γι’ αυτό μπορεί να τα υποτιμήσουμε και να μην τους δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η αυχενική δυσκαμψία, ο εμετός, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα είναι τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά και δεν πρέπει να παραβλέπονται σε καμία περίπτωση. Με την εμφάνισή τους είναι σημαντικό να σπεύδουμε στο νοσοκομείο, καθώς η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η μετάδοσή της γίνεται πολύ εύκολα, μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Και καθώς ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου της μηνιγγίτιδας Β χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα, μπορεί πολύ εύκολα να το μεταφέρει στα νεαρά μέλη της οικογένειάς του.

Η προστασία μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με το εμβόλιο, το οποίο πρέπει να γίνεται εγκαίρως. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός από το 2013, με συγκεκριμένο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

Τέλος, στα στατιστικά τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας αυξάνονται αυτή την εποχή, γι’ αυτό και η πρόληψη που μπορεί να γίνει με τον εμβολιασμό κρίνεται απαραίτητη. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η ενημέρωση και το εμβόλιο μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστα περιστατικά και να σώσουμε τη ζωή πολλών παιδιών.


Πηγή