Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένα φάρμακο που είναι αποτελεσματικό για κάποιον άλλο δεν είναι για εσάς;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου σας.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα βακτήρια που επεξεργάζονται πάνω από 150 φάρμακα και έχουν αναγνωρίσει τα γονίδια που δίνουν στα βακτήρια αυτή την ικανότητα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στο βαθμό ανταπόκρισης των ανθρώπων στα φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale.

«Είναι πιθανό να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γονίδια ή είδη βακτηρίων για να προβλέψουμε την ικανότητα της χλωρίδας του εντέρου ενός ατόμου να μεταβολίσει ένα συγκεκριμένο φάρμακο», ανέφερε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Maria Zimmermann-Kogadeeva.

«Η μελέτη αποτελεί ένα πρώτο βήμα στον εντοπισμό βιοδεικτών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα στον κάθε ασθενή» πρόσθεσε.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν αν και πώς τροποποιούνται χημικά 271 φάρμακα από 76 είδη βακτηρίων του εντέρου. Σχεδόν τα δύο τρίτα των φαρμάκων μεταβολίστηκαν από τουλάχιστον ένα είδος βακτηρίων, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν στη συνέχεια πολλά από τα γονίδια που επιτρέπουν στα βακτήρια να μεταβολίζουν τα φάρμακα.

Διαπίστωσαν μεγάλες αποκλίσεις στον αριθμό αυτών των γονιδίων σε υγιείς ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι διαφορές εξηγούν γιατί το μικροβίωμα κάποιων ανθρώπων μεταβολίζει τα φάρμακα γρήγορα, ενώ σε άλλους αργεί να μεταβολίσει τα ίδια φάρμακα ή δεν τα μεταβολίζει καθόλου.

Στο παρελθόν επικρατούσε η άποψη ότι ο μεταβολισμός των φαρμάκων γινόταν μόνο από όργανα, όπως το συκώτι.

Οι επιστήμονες ελπίζουν η μελέτη να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση της συμβολής των μικροβίων του εντέρου στον μεταβολισμό των φαρμάκων. Μπορεί επίσης να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου αντιδρά σε μη φαρμακευτικά συστατικά, όπως διατροφικά θρεπτικά στοιχεία και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μικροβίωμα εντέρου: Ο ρόλος του στην ανάπτυξη κατάθλιψης

Γιατί οι αδύνατοι είναι πιο υγιείς – Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και βακτήρια εντέρου: Πώς συνδέονται


Πηγή