Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Μικροβίωμα εντέρου: Τι δείχνει για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

Η σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες που ερευνούν το θέμα του αυτισμού.

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορoύν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή σε κάποια από τα συμπτώματά της.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, πιστεύεται ότι οι επιστήμονες θα καταφέρουν μελλοντικά να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου για να αντιμετωπίσουν τα πεπτικά συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Το τελευταίο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο νοσοκομείο παίδων του Τέξας στο Χιούστον.

Οι ερευνητές συνέκριναν παιδιά με αυτισμό με τα υγιή αδέλφια τους και άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφείς διαφορές στο μικροβίωμα των παιδιών, δηλαδή τους μικροοργανισμούς (βακτήρια και μύκητες), που συνθέτουν την εντερική χλωρίδα.

«Είδαμε τις μεγαλύτερες διαφορές στην ομάδα του αυτισμού που είχαν συμπτώματα στο πεπτικό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ruth Ann Luna, καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτιστικού μικροβιώματος.

Τα προβλήματα του πεπτικού είναι οκτώ φορές πιο κοινά στα παιδιά με αυτισμό συγκριτικά με τα παιδιά που αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουνχρόνια δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κοιλιακό άλγος.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου εμπλέκονται σε προβλήματα του πεπτικού σε άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 145 παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, 48 αδέλφια τους χωρίς αυτισμό (μερικά με προβλήματα του πεπτικού) και 219 φυσιολογικά αναπτυσσόμενα παιδιά. Τα παιδιά ήταν από 2 έως 17 ετών και η ομάδα του αυτισμού περιλάμβανε παιδιά από όλα τα μέρη του φάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά, δήλωσε η Luna.

Οι ερευνητές κατέγραψαν πληροφορίες για την υγεία τους, ανέλυσαν ημερολόγιο διατροφής δύο εβδομάδων, και άντλησαν στοιχεία από αναλύσεις κοπράνων.

Μεταξύ των ομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στα βακτήρια που αποτελούσαν το μικροβίωμα του εντέρου. Τα παιδιά που είχαν πόνο στο πεπτικό και αυτισμό είχαν τις μεγαλύτερες παραλλαγές.

Μοναδικά μοτίβα μικροβιώματος παρατηρήθηκαν επίσης σε παιδιά με συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως οι αυτοτραυματισμοί και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, είπε η Luna.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας για τον Αυτισμό στο Μόντρεαλ.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Πώς συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό

Παιδί με αυτισμό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η περίμετρος μέσης της μητέρας


Πηγή