Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μπορεί η Όμικρον να προκαλέσει long Covid; Τι λένε οι ειδικοί

Μπορεί κανείς να πάθει long Covid, αν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού;

Αν και είναι πολύ νωρίς για να δοθεί βέβαιη απάντηση στο ερώτημα, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι είναι πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο σύνδρομο Covid  άτομα που θα προσβληθούν από την Όμικρον.

Η long Covid διαγιγνώσκεται συνήθως αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται περίπου τρεις μήνες μετά την υποχώρηση των αρχικών συμπτωμάτων, τόνισε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος του προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ, δρ Μαρία Φαν Κέρκοβε. Συνολικά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων που ανέρωσαν από την Covid-19 -ειδικά εκείνοι που επιβαρύνονται από συγκεκριμένους παράγοντες – θα αναπτύξουν κάποια από τα συμπτώματα της long Covid, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κόπωση, δύσπνοια, άγχος, «εγκεφαλική ομίχλη» και άλλα προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύνδρομο αυτό είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 σε νοσοκομεία, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβεί και μετά από ήπια νόσηση. Η παραλλαγή Όμικρον άρχισε να εξαπλώνεται στα τέλη του περασμένου χρόνου ανά την υφήλιο και μολονότι προκαλεί γενικώς ηπιότερη νόσηση σε σύγκριση με τη Δέλτα, ωστόσο τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί με ασθενείς ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατ. θάνατοι αφότου εντοπίστηκε. Σύμφωνα με τη δρα Φαν Κέρκοβε, δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να υποδεικνύει ότι θα αλλάξει με την Όμικρον το ποσοστό των ατόμων που ανέρωσαν από την Covid-19 και αναπτύσσουν στη συνέχεια long Covid.

Η δρ Λίντα Γκενγκ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, συνδιευθύντρια κλινικής που ειδικεύεται στη long Covid, τόνισε ότι αν και δεν είναι σίγουρη, είναι πιθανό ένα νέο κύμα ασθενών. «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», δήλωσε στο Associated Press.

Οι θεωρίες για τη long Covid

Επιστήμονες
προσπαθούν την ίδια ώρα να ανακαλύψουν
τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μυστηριώδη
ασθένεια. Μια από τις θεωρίες είναι να
πρόκειται για αυτοάνοση διαταραχή, άλλη
ότι μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι προκαλούν
τα συμπτώματα ή ίσως και λανθάνοντες
ιοί στον οργανισμό που επανενεργοποιήθηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά πέρα από τα αίτια της long Covid οι ερευνητές εξετάζουν και κατά πόσον τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Γέηλ μελετά την πιθανότητα ο εμβολιασμός να μειώνει τα συμπτώματα της long Covid, ενώ δύο άλλες μελέτες παρέχουν πρώτες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν τη νόσηση με Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της εμφάνισης της long Covid ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της.


Πηγή