Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μυϊκή μάζα: Η ορμόνη που φρενάρει την απώλεια

Η απώλεια σκελετικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και δεν οφείλεται σε υποκείμενη νόσο, ορίζεται ως σαρκοπενία και απειλεί την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργικότητας, που συχνά οδηγεί σε κακή ισορροπία, υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων ή καταγμάτων, απώλεια κινητικότητας και ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας εργαστηριακής μελέτης, μία γνωστή ορμόνη μπορεί να αποτελέσει δίχτυ προστασίας έναντι της απώλειας μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους.

Η γκρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ηλικιωμένων από την απώλεια μυϊκής μάζας και την εκδήλωση σαρκοπενίας, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Πιεμόντε στην Ιταλία που παρουσιάστηκε στις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας.

Η ερευνητική ομάδα υπό την Δρα Emanuela Agosti διαπίστωσε κατά την έρευνα σε πειραματόζωα πως η χορήγηση συγκεκριμένης μορφής γκρελίνης συνέβαλε στην αποκατάσταση της μυϊκής μάζας και δύναμης σε γηραιά τρωκτικά.

Πρόκειται για ευρήματα, τα οποία σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη μελέτη, θα μπορούσαν πιθανώς να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να παραμείνουν σε φόρμα και υγιείς.

Η γκρελίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την ενεργειακή ισορροπία μέσω της ενεργοποίησης της όρεξης, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην προστασία από την απώλεια μυϊκής μάζας. Το σώμα παράγει δύο μορφές γκρελίνης, την ακυλιωμένη (AG) και την μη ακυλιωμένη (UnAG), ωστόσο η τελευταία δεν συνδέεται με τον υποδοχέα GHSR-1a), συνεπώς δεν αυξάνει την όρεξη.

Τα επίπεδα της γκρελίνης μειώνονται με την πάροδο των ετών και μπορεί να εμπλέκονται στην εκδήλωση σαρκοπενίας, ωστόσο ο ρόλος της συγκεκριμένης ορμόνης σε αυτή τη διαδικασία δεν είχε διερευνηθεί κατά το παρελθόν.

Οι ερευνητές είτε διέγραψαν το γονίδιο γκρελίνης σε ποντίκια, είτε προκάλεσαν υπερέκφραση της μη ακυλιωμένης μορφής. Από τις σχετικές μετρήσεις που ακολούθησαν στις δύο ομάδες πειραματόζωων προέκυψε ότι αμφότερες οι παρεμβάσεις οδήγησαν σε μείωση της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας μυϊκής μάζας και μυϊκής λειτουργίας.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοιες τάσεις γήρανσης σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος και τη μυϊκή μάζα, η υπερέκφραση του γονιδίου στα πειραματόζωα οδήγησε σε καλύτερη μυϊκή δομή, απόδοση και μεταβολισμό.

«Η κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων της σαρκοπενίας θα βελτιώσει την ικανότητά μας να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε και, ελπίζουμε, να διαχειριστούμε αυτήν την ασθένεια» σημειώνει η Emanuela Agosti, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα παρέχουν ένα νέο πεδίο κατανόησης και «δείχνουν» τη μη ακυλιωμένη μορφή γκρελίνης ως έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο μελλοντικής αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης:

Σκελετική υγεία και μυϊκή μάζα: Η απαραίτητη βιταμίνη μετά τα 50

Αύξηση μυϊκής μάζας: 5 αλλαγές στη διατροφή για να το πετύχεις (εικόνες)

Δίαιτα: Σημάδια ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος (εικόνες)

 


Πηγή