Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μόλις 20 λεπτά λιγότερης καθιστικής ζωής ωφελούν την υγεία – Δείτε πώς

Αρκεί να μειώσετε κατά 20 λεπτά τον χρόνο που περνάτε καθημερινά στον καναπέ για να βελτιώσετε την γενική υγεία σας, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η μείωση της καθιστικής ζωής μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη χοληστερόλη, η οποία ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις καρδιακές παθήσεις.

Συμβάλλει επίσης στην υγεία των μυών των ποδιών, τα οποία επιβαρύνονται από την παρατεταμένη αδράνεια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι πολυάσχολοι γονείς μπορούν να δώσουν ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά τους, κάνοντας λιγότερη καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για 133 υπάλληλους γραφείου οι οποίοι ήταν γονείς μικρών παιδιών.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες για το πώς μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που κάθονται και να αυξήσουν τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου τους.

Τα επίπεδα καθιστικής ζωής και σωματικής δραστηριότητας αξιολογήθηκαν μέσω μιας συσκευής που φοριέται στη μέση για επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες τη φορούσαν πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής κατά 21 λεπτά την ημέρα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ βελτιώνονται και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, είναι αρκετά για να διατηρηθεί η υγεία των μυών των ποδιών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Arto Pesola από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι είναι δυνατό να μειωθεί η περίοδος καθιστικής ζωής των ανθρώπων σε μια πολυάσχολη φάση της ζωής τους. Οι γονείς πρέπει να σκεφτούν καταρχάς ότι ο χρόνος που περνάνε με τα παιδιά τους απέχει από τη φυσική δραστηριότητα. Αλλάζοντας όμως τις συνήθειές τους, δίνουν ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά τους για έναν φυσικά ενεργό τρόπο ζωής».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS One.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Με πόσο περπάτημα θα ρίξετε τα τριγλυκερίδια

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για δύο σοβαρές μορφές καρκίνου


Πηγή