Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ξανθός: Θα ξεπεράσουν τις 120 οι ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του χρόνου

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε επιπλέον Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα», δήλωσε -μεταξύ άλλων- από την Πάτρα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά την συνάντηση που είχε με γιατρούς της Τοπικής Μονάδας Υγείας στην περιοχή Τριών Ναυάρχων. Στη συνέχεια τόνισε ότι «τώρα έχουμε 96 Μονάδες σε λειτουργία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουμε ξεπεράσει τις 120 δομές σε όλη τη χώρα και να έχουμε καλύψει το 50% του αρχικού σχεδιασμού».

Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επισκέπτεται και άλλες Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, ανέφερε ότι «ξεκινάμε με καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα και έτσι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναπτύσσεται».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι Τοπικές Μονάδες είναι μία επένδυση που κάνει η Πολιτεία σε έναν τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας που ήταν ελλειμματικός», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «θα έχει προοπτική και εγγυημένη χρηματοδότηση, καθώς υπάρχει σχέδιο σταδιακής συνδρομής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του εθνικού σκέλους και του κρατικού προϋπολογισμού».

Για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας με ιατρικό προσωπικό, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με την ανταπόκριση ιατρικού δυναμικού στις προσκλήσεις» και ο βασικός λόγος -όπως εξήγησε- «δεν είναι, όπως καμιά φορά λέγεται, ότι οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο συγκεκριμένο μοντέλο υγείας, αλλά το ότι υπάρχει μία πολύ μαζική μετανάστευση γιατρών και ιδιαίτερα νέων γιατρών στο εξωτερικό».

«Έχουν φύγει από τη χώρα μας 18.000 γιατροί και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά εμείς έχουμε κάνει μία προσπάθεια να δώσουμε ένα επιπλέον μισθολογικό κίνητρο, δίνοντας μισθολογικές αποδοχές της δεύτερης βαθμίδας του συστήματος υγείας, δηλαδή επιμελητών Α’ και νομίζω ότι για τα σημερινά δεδομένα είναι αξιοπρεπείς και ως εκ τούτου δεν τεκμηριώνεται η κριτική που γίνεται για υποτιμητικούς μισθούς», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Για να προσθέσει: «Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους νέους γιατρούς της χώρας μας ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα αναπτύσσεται σιγά σιγά και είναι μία επένδυση». «Θα έχουμε τη δυνατότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τη νέα προκήρυξη που έληξε και που τώρα γίνεται η τελική επιλογή των γιατρών, να ενισχύσουμε και τις υπάρχουσες δομές με περισσότερους γιατρούς και να αναπτύξουμε επιπλέον Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι «αυτή η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας θα επικουρηθεί και μέσα από ένα δίκτυο συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς γιατρούς, αλλά και με συμβάσεις με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που τώρα είναι σε εξέλιξη».

«Έχουμε μία ανοιχτή πρόσκληση από τον ΕΟΠΠΥ, όπου στην αρχική της φάση είχε μία περιορισμένη ανταπόκριση, αλλά με κάποιες διορθωτικές κινήσεις που κάναμε και με μία βελτίωση των όρων της σύμβασης θα αυξηθούν και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, που θα θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ και να δράσουν επικουρικά με τους γιατρούς των δομών», συμπλήρωσε.

«Ο πολίτης ξέρει ότι μπορεί να αναφέρεται σε αυτήν τη δομή»

Σχετικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, υπογράμμισε ότι «πλέον η Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι αποσπασματική και κατακερματισμένη, αλλά υπάρχει μία δομή πρώτης πρόσβασης και μία δομή αναφοράς, δηλαδή ένας γιατρός επαφής με το σύστημα, ο οικογενειακός γιατρός, και μία ομάδα υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο».

«Έτσι, ο πολίτης ξέρει ότι μπορεί να αναφέρεται σε αυτήν τη δομή, να δέχεται φροντίδα, μπορεί να του παρασχεθεί και στη συνέχεια να υπάρχει μία οργανωμένη πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας και αυτή είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση, γιατί θέλουμε να διευκολύνεται ο κόσμος», τόνισε στη συνέχεια.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται, γιατί οι πολίτες βλέπουν ότι οι άνθρωποι αυτών των δομών αφιερώνουν χρόνο» προσθέτοντας ότι «αναπτύσσονται και δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα και στα σχολεία και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υπουργός, «όταν έρχονται οι πολίτες στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, θέλουμε να τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα που μπορούν να δώσουν οι οικογενειακοί γιατροί και είναι σημαντικό το ότι έχουμε νέους γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους, εμπιστεύονται τους οικογενειακούς παιδιάτρους που αρχίζουν να τα παρακολουθούν, να τα εμβολιάζουν, να δίνουν συμβουλές».

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική επένδυση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτή την περίοδο έχουμε 150.000 επισκέψεις σε όλες τις Τοπικές Μονάδες της χώρας και είναι ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα που μέχρι τώρα δεν κάλυπτε το δημόσιο σύστημα και ως εκ τούτου οι πολίτες αναγκάζονταν να απευθύνονται κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα ή κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να συνωστίζονταν σε μεγάλες ουρές αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Ξανθός.

localStorage.clear();


Πηγή