Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Οδηγίες για να προστατευτείτε από τον καύσωνα

Οδηγίες για να προστατευτείτε από τον καύσωνα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Ευρώπη και που σε πολλές περιπτώσεις σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ, ήταν η αφορμή για να πραγματοποιηθεί σύσκεψη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, σε περιόδους καύσωνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες και ειδικά εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται περισσότερο στις καιρικές συνθήκες προκειμένου να προστατευτούν.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες, ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καθώς και άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, αθλητές, άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στους πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και σε ανθρώπους σε ένδεια ή σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα τους. Ειδική αναφορά έγινε στις υποχρεώσεις για μέτρα επαγρύπνησης και κλιματισμού κοινόχρηστων χώρων που οφείλουν να έχουν συναρμόδια υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ τον καύσωνα εδώ

Δείτε τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην Εγκύλιο του Υπουργείου Υγείας  εδώ

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα και νερό το καλοκαίρι εδώ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή