Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οι δίαιτες που αποτρέπουν τη γήρανση των αρτηριών

Ο περιορισμός της τροφοληψίας και η περιοδική νηστεία οδηγούν στην απελευθέρωση ενός μορίου με ισχυρή αντιγηραντική δράση για το αγγειακό σύστημα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ.

Τέτοιου είδους δίαιτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα βοηθητικές για την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι καρδιαγγειακές, ή να μειώσουν τη σοβαρότητά τους.

«Όσο περνούν τα χρόνια, ο άνθρωπος είναι όλο και πιο επιρρεπής σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και το Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Δρ Μινγκ-Χουί Ζου, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Διασυνδεδεμένης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. «Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου ασθένειας και το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση αποτελεί στόχο για να μειώσουμε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο».

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ζου, η βασικότερη πτυχή της γήρανσης είναι η αγγειακή γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα διάφορα όργανα γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στις βλάβες που συνεπάγεται η γήρανση, επομένως η επιστημονική μελέτη της αγγειακής γήρανσης κρίνεται επιτακτική. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Molecular Cell, εστιάζει στην αγγειακή γήρανση και στο πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μια μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων –είτε με την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού είτε με τις δίαιτες νηστείας που περιλαμβάνουν περιορισμό της τροφοληψίας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ημέρες της εβδομάδας– οδηγεί στην απελευθέρωση ενός μικρού μορίου (β-Hydroxybutyrate) που έχει αντιγηραντική δράση για το αγγειακό σύστημα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Αυτό το υδατοδιαλυτό μόριο παράγεται στο συκώτι από λιπαρά οξέα σε περιόδους όπου η πρόσληψη τροφής είναι περιορισμένη, όταν η διατροφή είναι φτωχή σε υδατάνθρακες, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υποσιτισμού ή λόγω της έντονης και μεγάλης διάρκειας σωματικής άσκησης.

«Διαπιστώσαμε ότι το μόριο β-Hydroxybutyrate μπορεί να καθυστερήσει την αγγειακή γήρανση» αναφέρει ο Ζου και καταλήγει: «Πρόκειται για τον χημικό σύνδεσμο ανάμεσα στην ολιγοθερμιδική διατροφή ή τη νηστεία και την αντιγηραντική τους δράση. Το μόριο επιβραδύνει τη γήρανση των αγγείων μέσω της επίδρασής του στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα και τα λεμφικά αγγεία επειδή αποτρέπει τη γήρανση των κυττάρων».

Δείτε κι αυτό:

Τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα (εικόνες)

Ο χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν κακή κυκλοφορία του αίματος (εικόνες)


Πηγή