Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο: Γιατί κάποιοι, ενώ κόλλησαν Covid, δεν αρρώστησαν

Είχατε Covid αλλά δεν αισθανθήκατε ποτέ άρρωστος; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιτέλους έλυσαν το μυστήριο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιτέλους κατάφεραν να λύσουν το μυστικό του γιατί κάποιοι άνθρωποι που κόλλησαν Covid δεν αρρώστησαν ποτέ.

Και όλη η απάντηση βρίσκεται στα γονίδιά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά έχουν μεταλλάξεις στο DNA τους που επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό ως κάτι που μοιάζει με κρυολόγημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να ξεπεράσουν το Covid έγκαιρα πριν μπορέσει να τους προκαλέσει ασθένεια, σε αντίθεση με τους ανθρώπους χωρίς το μεταλλαγμένο γονίδιο.

Τέτοια άτομα είχαν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον Covid, σύμφωνα με γενετική ανάλυση στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα.

Ποιοι τελικά ήταν αυτοί που παρότι κόλλησαν κορωνοϊό, δεν αρρώστησαν

Μόνο περίπου ένας στους 10 ανθρώπους του γενικού πληθυσμού πιστεύεται ότι διαθέτει τα γονίδια που τους προσφέρουν αυτή τη μορφή προστασίας.

Οι εν λόγω μεταλλάξεις μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA).

Ο πρωτεϊνικός δείκτης επισημαίνει τις απειλές για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα της γενετικής ιδιορρυθμίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούσαν να αναγνωρίσουν το Covid – παρόλο που ήταν ξένο προς αυτά.

Συγκριτικά, το ανοσοποιητικό σύστημα των φυσιολογικών ανθρώπων έπρεπε να μάθει πώς να εντοπίζει τον ιό από το μηδέν, οπότε αυτός είχε ήδη εξαπλωθεί μέσα τους και τους είχε προκαλέσει νόσηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ο στρατός ξέρει τον εχθρό…

Η καθηγήτρια Jill Hollenbach, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής ερευνήτρια της νέας μελέτης, δήλωσε ότι η μετάλλαξη δίνει σε ορισμένους ανθρώπους ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του Covid.

Αν έχεις έναν στρατό που είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον εχθρό νωρίς, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. «Είναι σαν να έχεις στρατιώτες που είναι προετοιμασμένοι για τη μάχη και ξέρουν ήδη τι να ψάξουν και ότι αυτοί είναι οι κακοί».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την αμερικανική μελέτη επιστήμης πολιτών Covid-19 και το μητρώο μυελού των οστών των ΗΠΑ για να βρουν άτομα που βρέθηκαν θετικά στο Covid, ανεξάρτητα από το αν είχαν συμπτώματα ή όχι.

Η ανάλυση βρήκε 1.428 άτομα που βρέθηκαν θετικά μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και τέλους Απριλίου 2021.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή την περίοδο, πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια Covid – που αποδεδειγμένα βοηθούν τους ασθενείς να καταπολεμήσουν την ασθένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους συμμετέχοντες, οι ειδικοί βρήκαν 136 άτομα που ήταν ασυμπτωματικά, δηλαδή δεν είχαν συμπτώματα του ιού, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά τη θετική εξέταση.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα με την τροποποιημένη πρωτεΐνη HLA είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν να ασθενήσον από Covid, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη μετάλλαξη.

Περαιτέρω έρευνα, αυτή τη φορά με επικεφαλής Αυστραλούς επιστήμονες, αποκάλυψε επίσης γιατί το τροποποιημένο HLA είναι ικανότερο να αναγνωρίζει τον Covid ως απειλή.

Η καθηγήτρια Stephanie Gras, ειδικός στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, δήλωσε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με τη μετάλλαξη επικεντρώνονται σε ένα τμήμα της δομής του ιού Covid που ονομάζεται πεπτίδιο NQK-Q8.

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό είναι ένα τμήμα του ιού που μοιάζει πολύ στη σύσταση με μια δομή που ονομάζεται πεπτίδιο NQK-A8 που φέρουν οι ιοί του κρυολογήματος και επέτρεψε στο ανοσοποιητικό σύστημα να επισημάνει τον ιό ως απειλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα βοηθήσει και στην παραγωγή νέων εμβολίων;

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δεν απαντά μόνο σε ερωτήματα σχετικά με την πανδημία και το πώς κάποιοι άνθρωποι δεν νόσησαν ποτέ παρότι κόλλησαν.

Η καθηγήτρια Gras δήλωσε ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δυνητική ανάπτυξη νέων θεραπειών.

«Μελετώντας την ανοσολογική τους αντίδραση, αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε νέους τρόπους προώθησης της ανοσολογικής προστασίας κατά του Sars-CoV-2 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων ή φαρμάκων», δήλωσε.


Πηγή