Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι μύθοι για το «υγιεινό» μαύρισμα επιμένουν στην Ευρώπη παρά τις προειδοποιήσεις για καρκίνο του δέρματος

Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για καρκίνο και γήρανση του δέρματος λόγω της έκθεσης στον ήλιο, μεγάλη έρευνα δείχνει ότι οι μύθοι για το «υγιεινό» μαύρισμα καλά κρατούν και στην Ευρώπη.

Οι οκτώ στους δέκα Ευρωπαίοι θεωρούν ελκυστικό το μαύρισμα και σχεδόν άλλοι τόσοι (73%) πιστεύουν ότι το μαύρισμα καθαυτό αποτελεί ένδειξη υγείας. Το 59% των Ευρωπαίων δεν μπορούν να φανταστούν να γυρνάνε από διακοπές στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν μαυρίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των επίμονων μύθων είναι η αντίληψη ότι δεν χρειάζεται αντηλιακή προστασία όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και ότι δεν χρειάζεται αντηλιακό όταν κανείς έχει ήδη μαυρίσει. Οι μη Ευρωπαίοι πάντως είναι λιγότερο ενθουσιώδεις αναφορικά με το μαύρισμα από ό,τι οι Ευρωπαίοι, με το 67% να θεωρούν το μαύρισμα ελκυστικό και το 59% να το θεωρούν υγιεινό.

Η δειγματοληπτική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο 31ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), πραγματοποιήθηκε από την La Roche-Posay Laboratoires και την εταιρεία ερευνών IPSOS σε περίπου 17.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία κ.α.), Νότιας Αμερικής, Αφρικής, Ασίας και Ωκεανίας.

Αναλυτικά η έρευνα για το μαύρισμα

Μολονότι το 92% των Ευρωπαίων έχουν επίγνωση για τη γήρανση του δέρματος λόγω του ήλιου (έναντι 86% των μη Ευρωπαίων), το 84% παραδέχονται ότι δεν προστατεύουν τον εαυτό τους καθ’ όλο το έτος (έναντι 79% εκτός Ευρώπης). Ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (24%, έναντι 21% εκτός Ευρώπης) θεωρεί ότι είναι ασφαλές να βγει έξω χωρίς προστασία από τον ήλιο όταν είναι μαυρισμένος.

Μόνο το 56% των Ευρωπαίων (έναντι 64% των μη Ευρωπαίων) γνωρίζουν ότι η ηλιοπροστασία είναι χρήσιμη και τις νεφελώδεις μέρες. Μόνο το 10% των Ευρωπαίων – ο ένας στους δέκα – προστατεύονται από τον ήλιο πολύ συχνά καθ’ όλο το έτος, βάζοντας αντηλιακό, μένοντας στη σκιά, φορώντας καπέλο ή κατάλληλα ρούχα κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 62% των Ευρωπαίων και το 52% των μη Ευρωπαίων βάζουν τακτικά αντηλιακό, αλλά το 10% των Ευρωπαίων δεν βάζουν ποτέ, έναντι 16% των μη Ευρωπαίων. Μεταξύ όσων χρησιμοποιούν αντηλιακό, ο ένας στους τρεις (34%, έναντι 49% εκτός Ευρώπης) βάζει μόνο μια φορά μέσα στη μέρα. Μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) ανανεώνει το αντηλιακό κάθε δύο ώρες.

«Η έρευνα δείχνει πόσο ριζωμένος είναι ο μύθος περί «υγιούς» μαυρίσματος ακόμη και σε εκείνους που ήδη έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο ή έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος. Το κοινό πρέπει να καταλάβει ότι είναι ανάγκη να προστατεύει το δέρμα του όλη τη χρονιά, ακόμη κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες για να διασφαλίζει επαρκή προστασία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής δερματολογίας Τιερί Πασερόν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας και του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου το 1,7% των ενηλίκων στην Ευρώπη ή 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καρκίνο του δέρματος. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) ευθύνεται επίσης για πάνω από το 80% των ορατών σημαδιών φωτογήρανσης, όπως ρυτίδες και γραμμές.


Πηγή