Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ομοκυστεΐνη: Με ποιες παθήσεις συνδέεται και τι προκαλεί την αύξησή της (εικόνες)

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται κατά τον μεταβολισμό της μεθειονίνης, ενός αμινοξέος που περιέχεται στις πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, πουλερικά, όσπρια).

Η μέτρηση της ομοκυστεΐνης γίνεται με εξέταση αίματος, μετά από νηστεία 6 ωρών σε εξειδικευμένα εργαστήρια, ώστε να αποκλειστεί κάθε περίπτωση λάθους.

Τιμές μικρότερες των 15 μmol/L θεωρούνται φυσιολογικές.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ομοκυστεΐνη είναι ένας σημαντικός δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση.

Κατά άλλους, ο ρόλος της στις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι αμφιλεγόμενος και δεν ανήκει στους κύριους και ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα).

Δεν είναι απαραίτητο να μετράτε την ομοκυστεΐνη, είναι όμως σημαντικό να ρυθμίζετε τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο, καθώς και να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τι προκαλεί την αύξηση της ομοκυστεΐνης:


Πηγή