Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ορμόνες: 9 φυσικοί τρόποι εξισορρόπησης (βίντεο)

Οι ορμόνες αναμφισβήτητα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας.

Από την εφηβεία, στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες επηρρεάζουν το σώμα, τη διάθεση, τη libido ακόμα και την όρεξη για φαγητό.

Για πολλές γυναίκες οι ορμονικές αυτές αλλαγές δεν είναι έντονες, για άλλες όμως η κάθε ορμονική διακύμανση επηρεάζει την καθημερινότητά τους σε έντονο βαθμό.

Οι ορμόνες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική ανάπτυξη της γυναίκας και για την διατήρηση της αναπαραγωγής. Ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση, τη γονιμότητα, την σεξουαλική υγεία και την εμμηνόπαυση. Οι βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο και την γονιμότητα παράγονται από την υπόφυση, τον κεντρικό αδένα σε μέγεθος μπιζελιού που βρίσκεται στον εγκέφαλο, και τις ωοθήκες.

Οι ορμόνες μπορεί να διαταραχθούν όχι μόνο από κάποια νόσο ή οργανική διαταραχή (όπως για παράδειγμα το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών) αλλά και από αυστηρή δίαιτα, απότομη απώλεια βάρους ή πρόσληψη βάρους, έντονη άσκηση, στρες ή κατάθλιψη. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές πιθανότητες μια γυναίκα να αντιμετωπίσει κάποια ορμονική διαταραχή σε μια ή περισσότερες περιόδους της ζωής της.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνετε για να διατηρούνται οι ορμόνες σας σε ισορροπία:

 
Πηγή: Bestie
 
Διαβάστε επίσης:
 
Ορμονικές διαταραχές: Οι «ένοχες» συνήθειες (εικόνες)
 
Οι τροφές που εξισορροπούν τις γυναικείες ορμόνες (βίντεο)
 
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ώστε να μην παχαίνουμε;
 

Πηγή