Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο διαβήτης κύησης παράγοντας κινδύνου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Οι γυναίκες που λαμβάνουν διάγνωση για διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κατάσταση γνωστή ως διαβήτης κύησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη.

Ο διαβήτης κύησης χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης κατά την εγκυμοσύνη. Οι μέλλουσες μητέρες με διαβήτη κύησης παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και αυτό έχει δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Παράλληλα, ο διαβήτης κύησης αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 για τις γυναίκες στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης εκδηλώνει ποσοστό 10-15% των γυναικών μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Affective Disorders, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική υγεία 1.066 γυναικών κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και για οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε ιστορικό ψυχικών διαταραχών. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης εκδήλωσε ποσοστό 16% των γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, ενώ στις γυναίκες που δεν έπασχαν από την πάθηση (ομάδα ελέγχου) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 9%. Η σχέση διαβήτη κύησης και επιλόχειας κατάθλιψης παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται τόσο στον διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά τον τοκετό, όπως η ηλικία της μητέρας και ο δείκτης μάζας σώματος.

«Ψυχολογικοί μηχανισμοί είναι δυνατό να εξηγήσουν εν μέρει τη συσχέτιση που παρατηρήθηκε» αναφέρει σχετικά η Αλέξι Ρουοχομάκι, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Η διάγνωση μιας πάθησης που μπορεί να βλάψει το έμβρυο, όπως ο διαβήτης κύησης, αποτελεί στρεσογόνο εμπειρία, η οποία προδιαθέτει απέναντι στα συμπτώματα της κατάθλιψης».

«Παράλληλα, στη σχέση πιθανώς συμβάλλουν και βιολογικοί μηχανισμοί» προσθέτει η Δρ Σοΐλι Λέτο από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. «Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα, η οποία είναι γνωστό πως συνδέεται με την κατάθλιψη. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την κατάθλιψη και το αντίστροφο».

Τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις του διαβήτη κύησης στην ψυχική υγεία της μητέρας μετά τον τοκετό ήταν μέχρι τώρα λιγοστά και τα ευρήματα της νέας μελέτης αποτελούν αξιόλογη συμβολή σε αυτό το πεδίο.

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση πριν την εγκυμοσύνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Παράγοντας κινδύνου η εποχή του τοκετού


Πηγή