Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο Μπολσονάρου προωθεί δημοσίως την υδροξυχλωροκίνη, αλλά μελέτη στη Βραζιλία τη βγάζει «αναποτελεσματική»

Ο Μπολσονάρου προωθεί δημοσίως την υδροξυχλωροκίνη, αλλά μελέτη στη Βραζιλία τη βγάζει «αναποτελεσματική»

Μπορεί ο Ζαΐχ Μπολσονάρου που έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό -και κυκλοφορεί δημοσίως χωρίς μάσκα- να προωθεί τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες (23/07) στη δημοσιότητα στη Βραζιλία δείχνει πως δεν είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19.

Τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής, η οποία έγινε σε 55 νοσοκομεία της χώρας, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και είχε στόχο να βρει αν αυτή η αμφιλεγόμενη φαρμακευτική ουσία, σε συνδυασμό ή όχι με την αντιβιοτική ουσία αζιθρομυκίνη, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών που έχουν προσβληθεί από ελαφριά ή μέτρια μορφή της νόσου.

Απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση Μπολσονάρου συνιστά από τον Μάιο την χρήση υδροξυχλωροκίνης ή της ανθελονοσιακής ουσίας χλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό στις 7 Ιουλίου, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είδε την κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται χάρη στην υδροξυχλωροκίνη. Μάλιστα, την Κυριακή κράδαινε ένα κουτί του αμφιλεγόμενου αυτού φαρμάκου -το οποίο έχει εκθειάσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, το φάρμακο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Η βραζιλιάνικη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε μια ομάδα ερευνητών και γιατρών υπό την ονομασία Συνασπισμός COVID-19 Βραζιλία, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα 667 ασθενών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που λάμβαναν υδροξυχλωροκίνη ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε καρδιολογικά και ηπατικά προβλήματα.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, η Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού, είχε καταγράψει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κρούσματα SARS-CoV-2 και περισσότερους από 84.000 θανάτους από COVID-19.

Ο Μπολσονάρου συχνά υποβαθμίζει την σοβαρότητα της πανδημίας. Χθες έκανε βόλτα με τη μοτοσικλέτα και συνομίλησε χωρίς να φοράει προστατευτική μάσκα με εργαζόμενους σε συνεργεία καθαρισμού κοντά στην κατοικία του στην Μπραζίλια, όπως δείχνουν φωτογραφίες του που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης.


Πηγή