Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε το ψάρι

Το τηγάνισμα μας φορτώνει με μεγάλες ποσότητες λιπαρών, ενώ το ψήσιμο στα κάρβουνα οδηγεί στον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που ενοχοποιούνται για καρκίνο.

Αυτό συνεπάγεται ότι περιορίζονται οι επιλογές μας ως προς τη μέθοδο μαγειρέματος, αφού σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι το φαγητό που τρώμε είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης μελέτησαν συγκριτικά δύο μεθόδους μαγειρέματος του ψαριού, ώστε να διαπιστώσουν ποιος από τους δύο είναι καλύτερος.

Συγκεκριμένα, συνέκριναν το μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο ψαριών του γλυκού νερού ως προς την παρουσία μιας τοξίνης που ονομάζεται κυλινδροσπερμοψίνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Food Control, το μαγείρεμα του ψαριού στον ατμό για τουλάχιστον δύο λεπτά οδήγησε σε μείωση της τοξίνης έως και κατά 26%, ενώ με το βράσιμο η μείωση ήταν μικρότερη, συγκεκριμένα κατά 18%. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν το ψάρι έβρασε μια ποσότητα της τοξίνης μεταφέρθηκε στο νερό.

Η κυλινδροσπερμοψίνη, εξηγούν οι ερευνητές, ανήκει στις κυανοτοξίνες και παράγεται από μια ομάδα βακτηρίων που ονομάζονται κυανοβακτήρια, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο γλυκό νερό.

Εκτός από τα ψάρια του γλυκού νερού, οι κυανοτοξίνες βρίσκονται επίσης σε φυτικά προϊόντα που ποτίζονται με μολυσμένο νερό. Η έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις τοξίνες συμβαίνει αν ένα προϊόν μολυνθεί πριν καταλήξει στο πιάτο μας.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι η κυλινδροσπερμοψίνη μπορεί να επηρεάσει το συκώτι, τα νεφρά, την καρδιά, το έντερο, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, ενώ στον άνθρωπο οι πιθανές επιπτώσεις από την κατανάλωσή της περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, τη διάρροια, την αφυδάτωση και τις βλάβες στα νεφρά, μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε πρόσφατα έκθεση στην οποία επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη συσσώρευση κυανοτοξινών στα ψάρια αλλά και σχετικά με την τοξικότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό, καλώντας για πληρέστερη και εγκυρότερη έρευνα επί αυτών των δύο θεμάτων.

Σε επόμενη μελέτη τους, οι ερευνητές από το ισπανικό πανεπιστήμιο σκοπεύουν να εξετάσουν και άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Δείτε κι αυτό:

Μαγείρεμα λαχανικών: Το λάθος που κάνετε και εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά

Ο τρόπος μαγειρέματος που προστατεύει την καρδιά!

Ποιος τρόπος μαγειρέματος προστατεύει από τον διαβήτη


Πηγή