Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Προστατεύει η σαλπιγγεκτομή από τον καρκίνο των ωοθηκών;

Οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της τεκνοποίησης, ακόμη και εκείνες που αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, πρέπει να αφαιρούν τις σάλπιγγές τους ως μέσο πρόληψης της θανατηφόρας μορφής καρκίνου, συμβουλεύουν κορυφαίοι ερευνητές.

Στις νέες οδηγίες που εκδόθηκαν αυτή την εβδομάδα από τη Συμμαχία Έρευνας για τον καρκίνο των ωοθηκών, οι επιστήμονες προτρέπουν τις γυναίκες που δεν φέρουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, να αφαιρέσουν τις σάλπιγγές τους εάν έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να αποκτήσουν -άλλα- παιδιά και έχουν προγραμματίσει ήδη κάποια άλλη γυναικολογική επέμβαση.

Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι οι περισσότεροι καρκίνοι των ωοθηκών, ιδιαίτερα οι επιθετικοί, ξεκινούν από τις σάλπιγγες.

Οι γιατροί προτρέπουν ήδη όσες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, να αφαιρέσουν τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές τους (επέμβαση γνωστή ως σαλπιγγοωοθηκεκτομή) μετά την απόκτηση παιδιών.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια και συνήθως δεν στέλνουμε μηνύματα στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε στους New York Times η Audra Moran, πρόεδρος της συμμαχίας. «Θέλουμε οι γυναίκες να γνωρίζουν το επίπεδο κινδύνου τους και τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να προλάβουν τον καρκίνο των ωοθηκών».

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών: Οι τομογραφίες και οι εξετάσεις αίματος για την έγκαιρη διάγνωση δεν έσωσαν ζωές, όπως έδειξε μεγάλη κλινική δοκιμή που διεξήχθη στη Βρετανία.

Παρότι οι γυναίκες συμβουλεύονται να γνωρίζουν τα συμπτώματα, όπως είναι το φούσκωμα, αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό.

Η προαιρετική σαλπιγγεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση των σαλπίγγων όταν η ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στην πύελο για άλλο λόγο, είναι συνήθης πρακτική σε κάποιες χώρες.

Εδώ και κάποια χρόνια έχει φανεί ότι τα πιο θανατηφόρα περιστατικά επιθετικού καρκίνου ξεκινούσαν στην πραγματικότητα από τις σάλπιγγες και όχι από τις ωοθήκες και στη συνέχεια ο καρκίνος εξαπλωνόταν πολύ γρήγορα.

Η αφαίρεση μόνο των σαλπίγγων έχει διπλό όφελος για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ωοθηκικού καρκίνου, επειδή η διατήρηση των ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

Συνεπώς οι γυναίκες που υποβάλλονται σε επέμβαση για υστερεκτομή ή αφαίρεση ινομυωμάτων ή απολίνωση σαλπίγγων, μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αφαιρέσουν τις σάλπιγγές τους.

Οι νέες γυναίκες που φέρουν γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, μπορούν να αφαιρέσουν αρχικά μόνο τις σάλπιγγες για να αποτρέψουν την πρώιμη εμμηνόπαυση. Αλλά ο «χρυσός κανόνας» για την πρόληψη του καρκίνου είναι και η αφαίρεση των ωοθηκών.

Οι γυναίκες μπορούν να διαπιστώσουν εάν φέρουν τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 με μία απλή εξέταση.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η αφαίρεση των σαλπίγγων δεν είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η αφαίρεση των σαλπίγγων και των ωοθηκών, αλλά είναι καλύτερη από τις εξετάσεις που δεν δίνουν σαφή αποτελέσματα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος των ωοθηκών σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από οποιονδήποτε άλλο γυναικείο καρκίνο του αναπαραγωγικού συστήματος, περίπου 13.000 κάθε χρόνο.

Περίπου 19.710 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο, συχνά σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του καρκίνου του μαστού, ο οποίος διαγιγνώσκεται σε 264.000 γυναίκες και 2.400 άνδρες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

«Ως ογκολόγοι, έχουμε το βλέμμα μας στη θεραπεία του καρκίνου. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι απολύτως καλύτερο από τη θεραπεία του καρκίνου, αυτό είναι η μη εμφάνισή του» τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: ocrahope.org


Πηγή