Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών

Παγκόσμια Μέρα Πλυσίματος Χεριών 2020: Τραγουδάς δύο φορές το Happy Birthday και τα χέρια είναι σωστά σαπουνισμένα

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών η σημερινή, μια ημέρα που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για την υγεία μας όχι μόνο στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού που ζούμε. Τραγουδάς δύο φορές το Happy Birthday και τα χέρια σου είναι σωστά σαπουνισμένα, μας υπενθυμίζει η ημέρα αυτή.

Βρέχεις τα χέρια σου, σαπουνίζεις τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένεις σχολαστικά. Την ιεροτελεστία αυτή την επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές καθημερινά εδώ και μήνες. Υπήρξαν εποχές που κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στο πλύσιμο χεριών.

Η πανδημία του κορονοϊού μας υπενθυμίζει ωστόσο συνεχώς πότε και πώς οφείλουμε να πλένουμε τα χέρια μας, με αυτοκόλλητα στους χώρους εργασίας, σε ιατρεία, υπηρεσίες, μέσα συγκοινωνίας, σχολεία και νηπιαγωγεία.

Σε έρευνα της ψυχολόγου Στέφανι Μπίιλ και της ομάδας συνεργατών της στο Πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ η πλειοψηφία των 280 ερωτηθέντων άνω των 18 ετών απάντησαν ότι πλένουν τα χέρια τους κυρίως όταν έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όταν πιάσουν πόρτες, πόμολα ή πατήσουν κουμπιά ανελκυστήρων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα επιστήμονα «το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πλένουν τα χέρια τους συχνότερα επειδή αισθάνονται την ανάγκη να το πράξουν». «Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι αντιπροσωπευτικά, δείχνουν ωστόσο πως έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι μέσω των χεριών μεταδίδονται μικρόβια», λέει η Στέφανι Μπίιλ.

Ατονεί για πολλούς η σημασία του πλυσίματος χεριών

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενημέρωσης για Ζητήματα Υγείας (BZgA) εκτιμά ωστόσο ότι αυτή τη περίοδο η συνείδηση αυτή ατονεί. Στην έκθεση Covid-19 Snapshot Monitoring του Πανεπιστημίου Ερφούρτης το 87% των ερωτηθέντων δήλωνε τους πρώτους μήνες της πανδημίας ότι πλένει πάντα ή συχνά τα χέρια του. Το Μάρτιο το ποσοστό αυτό έφθασε το 96%. Μειώθηκε ωστόσο αρχές Οκτωβρίου στο 81%.

Η επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας Χάιντρουν Τάις συμπεραίνει ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων της έρευνας η σημασία του πλυσίματος χεριών ενισχύθηκε για τους περισσότερους ερωτηθέντες αρχικά, στη πορεία ωστόσο εξασθένησε.

Εκτιμά ωστόσο ότι το σωστό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών θα παραμείνει σημαντικό και μετά το τέλος της πανδημίας και θα εξακολουθήσει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Την καθοριστική σημασία του πλυσίματος χεριών, με το οποίο εξοντώνονται ιοί και βακτήρια, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια ή παθήσεις του αναπνευστικού, υπενθυμίζει κάθε χρόνο από το 2008 η Παγκόσμια Μέρα Πλυσίματος Χεριών.

Δεν υπάρχει κίνδυνος ψυχαναγκαστικής διαταραχής

Τι μπορεί να συμβεί όταν σε καιρώ πανδημίας πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας; Μήπως πολλοί εκδηλώσουν εμμονή με το πλύσιμο χεριών; Η γερμανίδα ψυχολόγος είναι καθησυχαστική: «Η ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι πολύπλοκη ασθένεια, στην εκδήλωση της οποίας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και γενετικοί. Στη πράξη δεν διαπιστώνουμε ότι άτομα με ψυχαναγκαστική διαταραχή επιβαρύνονται επιπλέον από τα μέτρα υγιεινής».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που επιβαρύνεται με το συχνό πλύσιμο είναι το δέρμα των χεριών, ιδίως όταν χρησιμοποιούμε συμβατικό σαπούνι και υπερβολικά ζεστό νερό», λέει ο καθηγητής Δερματολογίας Έρβιν Σουλτς από την Κλινική της Νυρεμβέργης: «Τα λιπίδια μειώνονται, ενώ δεν αποκλείεται η δημιουργία εκζεμάτων. Το δέρμα ερεθίζεται και γίνεται ξηρό». Μια κλασική επαγγελματική ασθένεια, για γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, κομμωτές και κομμώτριες.

«Το δέρμα έχει υποστεί ζημιά και η ικανότητά του να προβάλλει αντίσταση έχει αμβλυνθεί αυξάνοντας το κίνδυνο αλλεργίας μέσα από επαφή», εξηγεί ο γερμανός γιατρός.


Πηγή