Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Παχυσαρκία: Ποιες βλάβες προκαλεί στις νεαρές καρδιές

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, νέα έρευνα αποκαλύπτει όμως ότι μπορεί να βλάψει σοβαρά ακόμα και τις νεαρές καρδιές.

Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι νεαροί ενήλικες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) -μια εκτίμηση σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος- είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υπερτροφικό (παχύ) καρδιακό μυ.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε μείωση του δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικό, υγιές επίπεδο από τη νεαρή ηλικία, είναι πιθανό να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος αργότερα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Kaitlin Wade, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

«Αν η επιδημία της παχυσαρκίας εξαπλωθεί ή διατηρηθεί στα τρέχοντα ποσοστά, είναι πιθανό ο μελλοντικός κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και η στεφανιαία νόσος να αυξηθούν», πρόσθεσε.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Wade και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μια νέα γενετική ανάλυση για να προσδιορίσουν εάν ένας ανθυγιεινός ΔΜΣ προκαλεί απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή δομικές αλλαγές στην καρδιά. Η ανάλυσή τους περιλάμβανε αρκετές χιλιάδες υγιή άτομα ηλικίας 17 έως 21 ετών που συμμετείχαν σε διαρκή μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ προκάλεσε υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή περισσότερη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια και μεταξύ των καρδιακών παλμών. Το υπερβολικό βάρος προκάλεσε επίσης μεγέθυνση της αριστερής κοιλίας, που είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης αίματος της καρδιάς.

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας την ποσότητα αίματος που πρέπει να αντλήσει και την πίεση που χρειάζεται για να το κάνει, εξηγούν οι ερευνητές. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της μάζας του καρδιακού μυ.

Η πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της αθηροσκλήρωσης, μιας ασθένειας γνωστής ως «σκλήρυνση των αρτηριών» που προκαλείται από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος.

Η νέα μελέτη δείχνει ωστόσο ότι οι νέοι που είναι υπέρβαροι μπορεί να αναπτύξουν ακόμη νωρίτερα προειδοποιητικά σημάδια καρδιοπάθειας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ προκαλεί αλλαγές στη δομή της καρδιάς των νεαρών που μπορεί να προηγείται των αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία», εξηγεί η Wade.

Οι παχύσαρκοι νέοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διαβήτη και είναι πιθανότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς, επιβραδύνοντας ή και αναστρέφοντας αυτές τις ανησυχητικές αλλαγές στην καρδιά των νέων ανθρώπων, δήλωσε η Wade.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 11 τροφές που δεν τρώνε οι καρδιολόγοι (φωτο)

Με ποια διατροφή θα «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας

Μήπως έχετε φραγμένες αρτηρίες; Κάντε το τεστ με το μαξιλάρι!


Πηγή