Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη γυναικεία καρδιά

Οι νεαρές γυναίκες με πολλά περιττά κιλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης τον κίνδυνο αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται αυξάνουν σύμφωνα με τους ειδικούς τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης μορφής υψηλής αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να αναπτυχθεί κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η προεκλαμψία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό. Η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την προεκλαμψία.

«Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης είναι η παρακολούθηση των γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο το καρδιαγγειακό σύστημα των παχύσαρκων γυναικών αλλάζει κατά τη διάρκεια της κύησης, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την προδιάθεση για προεκλαμψία και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Katherine Shreyder από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Φαίνεται ότι η υγεία των παχύσαρκων γυναικών είναι πιθανότερο να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αρχίσαμε να παρατηρούμε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αύξηση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και μείωση της δύναμης άντλησης» σημειώνει η Shreyder. Παχύσαρκα είναι τα άτομα που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30.

Η μελέτη περιλάμβανε 11 γυναίκες με ΔΜΣ περίπου 34 και μέση ηλικία τα 30 έτη. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές δημιούργησαν μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 13 γυναίκες μέσης ηλικίας 26 ετών και με ΔΜΣ 25,5, δηλαδή ελαφρώς υπέρβαρες.

Όλες οι γυναίκες βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο της πρώτης εγκυμοσύνης τους. Καμία δεν είχε καρδιακή πάθηση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Επίσης καμία δεν κυοφορούσε δίδυμα ή τρίδυμα.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν παχύτερη αριστερή κοιλία, που είναι η κύρια αντλία της καρδιάς. Οι καρδιές των παχύσαρκων γυναικών δεν αντλούσαν αίμα τόσο αποτελεσματικά, όσο αυτών με φυσιολογικό βάρος.

Είχαν επίσης υψηλότερη αρτηριακή πίεση (125/80 mm Hg), σε σύγκριση με αυτές που είχαν κανονικό βάρος (109/69 mm Hg).

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη & παχύσαρκο παιδί: Πώς θα αποτρέψετε τον κίνδυνο

Προεκλαμψία: Ο θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη


Πηγή