Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού στις γυναίκες

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντα επίπονο ούτε προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Αν και περίπου ένας στους έξι άντρες εκδηλώνει τα κλασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού –όπως δυσκολία στην ομιλία, παράλυση της μίας πλευράς του προσώπου και αλλοιώσεις στην όραση– πολλές είναι οι μελέτες που υποδεικνύουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και μεταξύ των γυναικών.

Το αποτέλεσμα είναι πολλές γυναίκες να παθαίνουν εγκεφαλικό χωρίς να το γνωρίζουν.

«Το εγκεφαλικό παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις γυναίκες. Έρχονται στο νοσοκομείο με γενικευμένη αδυναμία, αίσθημα κόπωσης, αλλαγές στην ψυχική τους κατάσταση ή με διαταραχές των αισθήσεών τους» αναφέρει η νευρολόγος Δρ Σέριλ Κάρσελ από το ινστιτούτο ιατρικών ερευνών The George Institute στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. «Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίσουν άμεσα ότι παθαίνουν εγκεφαλικό.»

Ακόμη και σήμερα επικρατεί ο μύθος ότι το έμφραγμα και το εγκεφαλικό είναι «αντρικά» προβλήματα, συμπληρώνει με τη σειρά της η Ανούσκα Πατέλ, καρδιολόγος από το ίδιο ινστιτούτο. «Αποφασίζουμε ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα –π.χ. για το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό– με βάση το τι συμβαίνει στους άντρες, επειδή οι άντρες είναι αυτοί στους οποίους επικεντρώνονται οι έρευνες. Για τις γυναίκες λέμε ότι είναι πιο πιθανό να εκδηλώνουν ατυπικά (ασυνήθιστα) συμπτώματα, ενώ στην πραγματικότητα γι’ αυτές μπορεί τα συμπτώματα να είναι συνηθισμένα» υπογραμμίζει η Πατέλ, συμπληρώνοντας πως «τα συμπτώματα αυτά [του εγκεφαλικού] συχνά είναι διακριτικά και λιγότερο σαφή».

«Αν εμφανίζετε ανεξήγητα, επαναλαμβανόμενα ή μη φυσιολογικά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό θα πρέπει να τα αξιολογήσει ειδικός» συμβουλεύει η Πατέλ.

Εκτός από τα συμπτώματα, διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών και οι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και η κληρονομικότητα, οι καθημερινές συνήθειες και η ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο και για τα δύο φύλα, για τις γυναίκες ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι επίσης αυξημένος κατά τη διάρκεια του τοκετού ή αμέσως μετά από αυτόν. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού διατρέχουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που πάσχουν από κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα αυτιά!

Μίνι εγκεφαλικό: 5 συμπτώματα-κλειδιά

Το λαχανικό που μετριάζει τις επιπτώσεις από εγκεφαλικό επεισόδιο


Πηγή