Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Ποιο συστατικό στη διατροφή αυξάνει & ποιο μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Το σώμα παράγει κάποια από τα απαραίτητα συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας, ενώ κάποια άλλα τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα.

Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές επηρεάζουν πολλούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε πώς η πρόσληψη νατρίου και καλίου επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η υψηλή διατροφική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα καλίου σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Η σημασία του νατρίου και του καλίου

Τόσο το νάτριο όσο και το κάλιο είναι μέταλλα που ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να διατηρεί σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Και τα δύο επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τον όγκο των υγρών, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδά τους μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Συνήθως, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για πιο σοβαρά καρδιακά προβλήματα στο μέλλον.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς επηρέασαν τα δύο μέταλλα τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων στην Κίνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 4.000 άνθρωποι, ηλικίας 50 ετών και πάνω.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους για μια περίοδο τριών ημερών.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων θέτοντάς τους ερωτήματα που αφορούσαν την ανάκληση μνήμης και τα νοητικά μαθηματικά. Τους έκαναν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τη μνήμη τους και τις πρόσφατες αλλαγές που είχαν βιώσει στη μνήμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά η υψηλότερη πρόσληψη καλίου συσχετίστηκε με θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία. Η υψηλότερη πρόσληψη νατρίου ωστόσο, συσχετίστηκε με αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της μνήμης.

Η συγγραφέας της μελέτης Ai Zhao, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Vanke στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, τονίζει: «Διαπιστώσαμε ότι η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου στη διατροφή και η υψηλότερη πρόσληψη καλίου μπορούν να ωφελήσουν τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, ενώ η πρόσληψη αλατιού δεν σχετίζεται άμεσα με τη γνωστική λειτουργία».

Παρά τους περιορισμούς της μελέτης, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νατρίου, επομένως η εξέταση των επιπτώσεων σε αυτή τη μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη.

«Τα ευρήματά μας πρότειναν ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η σωστή αύξηση της πρόσληψης καλίου είναι ευεργετικές για τη γνωστική λειτουργία», εξηγεί η Δρ. Zhao.

«Η αύξηση της πρόσληψης καλίου με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης νατρίου περιλαμβάνει μια συνειδητή προσπάθεια εξέτασης του θρεπτικού περιεχομένου των τροφίμων. Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να λάβουν μέτρα για να επιλέξουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο».

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι εξής:

  • μπανάνες
  • αβοκάντο
  • αποξηραμένα φρούτα
  • φυλλώδη λαχανικά
  • πατάτες

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Global Transitions.


Πηγή