Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
ΠΟΥ για το πλήγμα του κορονοϊού στα γηροκομεία: Αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία

ΠΟΥ για το πλήγμα του κορονοϊού στα γηροκομεία: Αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία

Το πλήγμα που κατάφερε ο νέος κορονοϊός στους οίκους ευγηρίας, που αντιπροσωπεύουν το 50% των καταγεγραμμένων θανάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συνιστά μια «αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία», είπε σήμερα ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε αυτά τα κέντρα, η κατάσταση είναι «βαθιά ανησυχητική», εκτιμά ο Χανς Κλούγκε, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την Κοπεγχάγη, την έδρα του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του οργανισμού, «έως και το 50% των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ήταν ένοικοι σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας», επισήμανε.

Τη 13η Απριλίου, μεταξύ των 444 θανάτων που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, το 55,2% ήταν σε αυτού του είδους τα ιδρύματα. Τη 15η Απριλίου, η Γαλλία έκανε γνωστό ότι το 49,4% των νεκρών της ήταν ένοικοι γηροκομείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικοινώνησε ο ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τον Κλούγκε, «υπάρχει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία» αυτών των ιδρυμάτων, μπροστά στην επιδημία. Κυρίως να δοθεί προτεραιότητα στα διαγνωστικά τεστ, να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες υγείας και να οργανωθούν ειδικές μονάδες για τους ασθενείς με Covid-19, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Κι αυτό διότι, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, «ακόμα και στην περίπτωση των πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι και ζουν με πολλές χρόνιες ασθένειες, πολλοί έχουν καλές πιθανότητες να αναρρώσουν εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».


Πηγή