Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν είναι ήπια | ΥΓΕΙΑ

Στη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Οργανισμού, η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από το παγκοσμίως κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα, ωστόσο δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια».

Η Τζάνετ Ντίας, επικεφαλής του ΠΟΥ στην κλινική διαχείριση, τόνισε μέσω δηλώσεών της από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, πως οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο -πάντα σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης, σημείωσε ότι φαίνεται επίσης να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος σοβαρότητας τόσο στους νεότερους όσο και στους ηλικιωμένους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παρατηρήσεις για τους μειωμένους κινδύνους σοβαρής νόσου συμβαδίζουν με άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων μελετών από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μελέτες ή τις ηλικίες των περιπτώσεων που αναλύθηκαν.

Ο αντίκτυπος της «Ο» στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής, αφορούσαν νεότερα άτομα.

«Ενώ η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η “Ο” νοσηλεύει και σκοτώνει ανθρώπους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, ο κ. Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων, καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις εκτινάσσονται, την ίδια ώρα που τα συστήματα υγείας σχεδόν σε όλες τις χώρες βρίσκονται -αν δεν έχουν ξεπεράσει μάλιστα- στα όριά τους. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος, από τη στιγμή που ο ιός σε όλο τον πλανήτη έχει σκοτώσει πάνω από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

ΠΟΥ: Μεγάλη η ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή και την πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθούσε να μπει ένα «φράγμα» στην οξεία φάση της πανδημίας.

«Η ενίσχυση (των εμβολιασμών) σε μικρό αριθμό χωρών, δεν θα τερματίσει μια πανδημία, την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ, είπε ότι κράτη έθνη δεν έχουν φτάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταξύ των ασθενών που έχουν νοσήσει σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του, ο ΠΟΥ είπε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 71%, ή 9.500.000, την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου, σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 10%, που ισούται με 41.000.

Μια άλλη παραλλαγή, με την ένδειξη IHU και η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του Οργανισμού για την Covid-19, Μαρία φαν Κερκόφε.

Υπάρχουν δυο άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης σημασίας που ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση των παραλλαγών: «παραλλαγή ανησυχίας», που περιλαμβάνει τη Δέλτα και την Όμικρον, και «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή