Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πού και πώς φυλάσσεται η ινσουλίνη των διαβητικών

Πολλοί διαβητικοί ασθενείς διατηρούν την ινσουλίνη τους σε λάθος θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά της, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου και εφόσον βγαίνει από το ψυγείο (για μετακινήσεις, ταξίδια κλπ) η θερμοκρασία συντήρησης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 βαθμούς.

Ωστόσο, η μελέτη που πραγματοποίησαν Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες συμπεραίνει πως πολλοί ασθενείς κάνουν λάθη στη συντήρηση της ινσουλίνης.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν 388 διαβητικοί από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Στη θέση που διατηρούσαν την ινσουλίνη μέσα στα ψυγεία τους τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες που κατέγραφαν τη θερμοκρασία ανά 3 λεπτά, για περίπου 50 μέρες. Οι ίδιοι αισθητήρες τοποθετήθηκαν και στις τσάντες που είχαν οι ασθενείς για τη μεταφορά της ινσουλίνης.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στο 79% των περιπτώσεων, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις συνιστώμενες θερμοκρασίες. Κατά μέσο όρο, η ινσουλίνη έμενε εκτός ιδανικής θερμοκρασίας για πάνω από δυόμιση ώρες κάθε μέρα.

Οι επιπτώσεις στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης δεν έχουν πλήρως μελετηθεί, ωστόσο οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μείωση της δράσης της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Κάντε το τεστ εκτίμησης κινδύνου εμφάνισης διαβήτη του Onmed.gr

 

Διαβάστε επίσης:

6 πράγματα που μπορούν να σου σώσουν τη ζωή αν είσαι διαβητικός (pics)

10+1 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι διαβητικοί (pics)

Είσαι διαβητικός; 6 πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις στις ετικέτες των τροφίμων


Πηγή