Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πρασσάς για long Covid: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, τα συμπτώματα SOS -Από κόπωση, μέχρι θέματα μνήμης

Τα «μυστικά» της παθολογίας του long Covid-19 προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» επιστήμονες ανά τον κόσμο, ανάμεσα τους και ο Έλληνας ερευνητής, Γιάννης Πρασσάς.

Στόχος η εύρεση νέων θεραπειών, καθώς βάσει των πλέον πρόσφατων μελετών ένα ποσοστό 5-10% νοσούντων με κορωνοιό –αρκετά υψηλό δεδομένης της διασποράς του ιού παγκοσμίως- ανεξαρτήτως μετάλλαξης, θα καταλήξουν με το σύνδρομο long Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελετάται η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του συνδρόμου

«Επεξεργαζόμαστε ειδικούς βιοδείκτες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του συνδρόμου. Πρέπει να καταλάβουμε τη συσχέτιση του με τα σύνδρομα μακροχρονίων διαταραχών που προκαλούν και άλλοι ιοί (πχ γρίπης, EBV, ebola). Όλα αυτά θα αποτελέσουν την βάση για τον σχεδιασμό νέων θεραπειών που θα «ξεκλειδώσουν» την παθολογία αυτών των ασθενών και θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στην ομαλή λειτουργιά τους», τονίζει στο iefimerida.gr ο διδάκτωρ Mοριακής Bιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital.
Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται σημαντικά βήματα. Η εργαστηριακή ομάδα, της οποίας μέλος είναι ο κ. Πρασσάς, μελετά τον ρόλο των αυτο-αντισωμάτων έναντι πρωτεϊνών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος των ασθενών στην πρόκληση του μακροχρόνιου Covid-19 από το οποίο μπορούν να νοσήσουν όλοι, ανεξάρτητου ηλικίας, φύλου και έντασης της αρχικής νόσησης.

Μεγαλύτερης ηλικίας νοσουντες και όσοι νοσηλεύτηκαν με σοβαρή, οξεία νόσο κινδυνεύουν με μακροχρόνιο Covid-19

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 υπολογίζεται ότι 1, 7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με long Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (2,7% του πληθυσμού). Οι μεγαλύτερης ηλικίας νοσουντες και κυρίως όσοι έχουν νοσηλευτεί με σοβαρή οξεία νόσο έχουν μεγαλύτερες συγκριτικά πιθανότητες να καταλήξουν με μακροχρόνιο Covid-19. «Δυστυχώς ακόμη και νεότερα άτομα μετά από ασυμπτωματικες/ελαφροσυμπτωματικες μολύνσεις μπορεί να βρεθούν στην ίδια κατάσταση», λέει και επισημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνουν γνωστοί οι μηχανισμοί πρόκλησης του long Covid-19 σε κυτταρικό επίπεδο.
Όπως εξηγεί, οι περισσότεροι νοσούντες θα δουν τον οργανισμό τους να επανέρχεται στα προ-νοσησης φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάποιες μέρες ή 1-2 εβδομάδες. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει για όλους. «Το μακροχρονιο Covid-19 ενώ είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο ως η σιωπηλή επερχόμενη πανδημία απ’ όλους τους επίσημους οργανισμούς υγείας, ακόμη και σήμερα δεν του έχουμε δώσει συνολικά την προσοχή που πρέπει», τονίζει.

Ποικίλουν τα συμπτώματα- Από κόπωση μέχρι θέματα ψυχικής υγείας και μνήμης

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το μακροχρόνιο Covid-19 περιγράφει την επίσημα αναγνωρισμένη χρόνια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης SARSCoV-2, με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση.
«Ανάμεσα στα εκατοντάδες συμπτώματα που έχουν συσχετιστεί με το μακροχρόνιο Covid-19, τα πλέον κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξαντλητική αδικαιολόγητη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδιες/καρδιακες αρυθμιες, γνωστικές δυσλειτουργίες, παρατεταμένη σύγχυση αλλά και θέματα ψυχικής υγείας και μνήμης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σταθερά ή να κυμαίνονται ή να υποτροπιάζουν με την πάροδο του χρόνου», καταλήγει ο Έλληνας ερευνητής.


Πηγή