Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Προβλήματα στύσης: Τι αποκαλύπτουν για την αντρική καρδιά

Η στυτική δυσλειτουργία προκαλεί αναμφίβολα σημαντική δυσφορία στον άντρα και του στερεί την ικανοποίηση από τη σεξουαλική του ζωή.

Φαίνεται όμως ότι κρύβει και σοβαρότερα προβλήματα για την υγεία του αφού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η στυτική λειτουργία συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης και υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτή σχεδόν 30 εκατομμύρια άντρες στις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται όσο ο άντρας μεγαλώνει, ωστόσο εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι άντρες που εμφανίζουν προβλήματα στύσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, η σχέση ανάμεσα στη στυτική δυσλειτουργία και τα υποκλινικά καρδιαγγειακά νοσήματα –δηλαδή τα καρδιαγγειακά νοσήματα που δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλούν σοβαρά, εμφανή συμπτώματα– παρέμενε μέχρι τώρα ασαφής.

Έτσι, στο πλαίσιο της νέας μελέτης εξετάστηκε η σχέση στυτικής λειτουργίας και υποκλινικής καρδιαγγειακής νόσου, με τους ερευνητές να καταλήγουν στο βασικό συμπέρασμα ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις πρώιμη ένδειξη της καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Vascular Medicine, οι άντρες που εμφανίζουν στυτική λειτουργία πρέπει να υποβάλλονται σε αναλυτικό καρδιαγγειακό έλεγχο ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) 28 παλαιότερων μελετών με θέμα τη στυτική δυσλειτουργία και την πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο. Από τα ερευνητικά δεδομένα αναδύθηκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και κακής ενδοθηλιακής λειτουργίας, όπου τα αιμοφόρα αγγεία δεν διαστέλλονται πλήρως ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα το αίμα μέσα από αυτά. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία αποτελεί πρώιμη ένδειξη αθηροσκλήρωσης, κατάστασης που χαρακτηρίζει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι άντρες με προβλήματα στύσης είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν διόγκωση των τοιχωμάτων των καρωτίδων αρτηριών, ένα ακόμη σημάδι της αθηροσκλήρωσης σε αρχικό στάδιο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους νεότερους άντρες, καθώς παραδοσιακά λόγω της ηλικίας τους δεν υποβάλλονται σε έλεγχο για τα υποκλινικά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε επίσης:

Πάρκινσον: Μια ένδειξη «κρύβεται» στη σεξουαλική ζωή του άντρα

Προβλήματα στύσης λόγω διαβήτη: Μια σιωπηλή επιδημία

Υγεία καρδιάς & σεξουαλική υγεία: 7 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας φαίνεται στα δόντια

Ποια δερματική πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στυτική δυσλειτουργία


Πηγή