Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Προδιαβήτης: Το μπαχαρικό που προλαμβάνει την εξέλιξή του σε διαβήτη

Εκτιμάται ότι σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από προδιαβήτη, κατάσταση η οποία εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό και συνήθως οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

Ο εντοπισμός στρατηγικών για την πρόληψη της εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2 αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι η κανέλα μπορεί βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε πάσχοντες από προδιαβήτη και να αποτρέψει την εξέλιξη της κατάστασής τους σε διαβήτη τύπου 2.

«Η διάρκειας 12 εβδομάδων μελέτη μας έδειξε τις επωφελείς επιδράσεις της προσθήκης κανέλας στη διατροφή όσον αφορά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων με προδιαβήτη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν την αφορμή για πιο μακροχρόνιες και εκτενείς μελέτες, προκειμένου να απαντηθεί αν η κανέλα μπορεί πράγματι να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Giulio R. Romeo.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διερεύνησε τις επιδράσεις της κανέλας σε 51 συμμετέχοντες με προδιαβήτη. Οι ασθενείς έλαβαν μια κάψουλα 500 mg κανέλας την ημέρα ή ένα εικονικό φάρμακο τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα μείωσε τα μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης νηστείας και βελτίωσε την απόκριση του οργανισμού στην κατανάλωση γεύματος με υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν ορόσημο του προδιαβήτη. Ο οργανισμός διαχειριζόταν καλά την κανέλα, η οποία, μάλιστα, δεν σχετίστηκε με συγκεκριμένες παρενέργειες ή ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the Endocrine Society.

Διαβάστε επίσης:

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα (εικόνες)

Προδιαβήτης: Τι να αποφεύγετε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη (εικόνες)

Σάκχαρο: Οι 20 καλύτερες τροφές για να το ρυθμίσετε (pics)

 


Πηγή