Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Προεκλαμψία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιοπάθεια

Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο (ή έμβρυα) που κυοφορεί.

Εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κυήσεως και μπορεί να υφίσταται ακόμα και 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Προεκλαμψία ορίζεται η υπέρταση κατά την κύηση (συστολική αρτηριακή πίεση >140mmHg και διαστολική >90mmHg), μαζί με λευκωματουρία (>300mg λευκώματος σε συλλογή ούρων 24ώρου ή >30mg/mmol σε τυχαίο δείγμα ούρων ή περισσότεροι από ένας σταυροί σε stick ούρων), με ή χωρίς παθολογικά οιδήματα. βοπενία, αυξημένα ηπατικά ένζυμα).

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση στην πρώτη εγκυμοσύνη τετραπλασιάζει τον κίνδυνο η έγκυος να υποστεί μελλοντικά καρδιακή προσβολή ή να πεθάνει από καρδιοπάθεια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers ανέλυσαν στοιχεία για 6.360 γυναίκες ηλικίας 18 έως 54 ετών, που διαγνώστηκαν με προεκλαμψία στην πρώτη εγκυμοσύνη μεταξύ 1999 και 2013. Οι γυναίκες συγκρίθηκαν με έγκυες που δεν εμφάνισαν προκελαμψία.

Όσες είχαν προεκλαμψία είχαν και τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια σε διάστημα 15 ετών, όση ήταν και η διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με προεκλαμψία έτειναν επίσης να έχουν ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, διαβήτη κύησης και νεφρική νόσο, καθώς και άλλες παθήσεις.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη και ότι πρέπει να δίνεται αγωγή σε όσες εμφάνισαν προεκλαμψία εντός 5 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Women’s Health.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος εμφράγματος & εγκεφαλικού για τη μητέρα 20 χρόνια μετά!

Προεκλαμψία: Ο κίνδυνος από την πρόσληψη βάρους στην πρώτη εγκυμοσύνη

 


Πηγή