Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η λήψη ασπιρίνης

Η σοβαρής μορφής προεκλαμψία αφορά περίπου στο 2% των κυήσεων και η ενδιάμεση κατάσταση το 6% των εγκύων.

Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και πρωτεΐνουρία στη μήτερα και προκαλεί μείωση της ροής του αίματος στον πλακούντα, περιορίζοντας τη διοχέτευση οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξής του.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση ή η νεφροπάθεια.

Ο κίνδυνος επιπλοκών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός όταν η προεκλαμψία είναι σοβαρής μορφής και εκδηλώνεται νωρίς κατά την κύηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και σε σπάνιες περιπτώσεις τον θάνατο της μητέρας και του νεογνού.

 

Η λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη πριν το βραδινό ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον κύπριο καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαΐδη, παρατήρησαν ότι η χορήγηση 150 mg ασπιρίνης σε εγκύους οδήγησε σε 62% μείωση του ποσοστού της πρόωρης προεκλαμψίας, που θα συντελούσε σε τοκετό πριν την 37η εβδομάδα κυοφορίας.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν 82% μείωση στο ποσοστό της πολύ πρώιμης προεκλαμψίας, που θα συντελούσε δηλαδή σε τοκετό πριν την 34η εβδομάδα της κύησης.

Στη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη έλαβαν μέρος 1.776 γυναίκες με υψηλό κίνδυνο πρόωρης προεκλαμψίας και επιβεβαιώθηκε η χαμηλότερη συχνότητα της πάθησης στις γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Πρόωρη προεκλαμψία εκδηλώθηκε σε 13 γυναίκες (1,6%) της ομάδας που πήρε ασπιρίνη, συγκριτικά με 35 (4,3%) της ομάδας ελέγχου.

Οι έγκυες γυναίκες πήραν 150 mg ασπιρίνης την ημέρα από 11 έως 14 εβδομάδες κύησης μέχρι και την 36η εβδομάδα.

«Αυτή η εκτενής μελέτη είναι μια σαφής απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να πάρουν απλά μέτρα προφύλαξης κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης για να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης πρόωρης προεκλαμψίας», εξηγεί ο Δρ Νικολαΐδης.

H μελέτη του Δρ Κύπρου Νικολαΐδη εντάσσεται σε μια σειρά ερευνών που τεκμηριώνουν την θετική επίδραση της χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη συστήνει την χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη για την πρόληψη της προεκλαμψίας σε γυναίκες υψηλού κινδύνου και μάλιστα η χορήγηση να ξεκινά πριν την 20η εβδομάδα κύησης.

Η μελέτη του Δρ Κύπρου Νικολαΐδη παρουσιάστηκε στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Ασπιρίνη: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο και πόσο


Πηγή